Orde en Verwarring; de keizerlijke blik op het einde der tijden

7 januari 2019

19:30 - 21:00 uur

StayOkay, Maasboulevard 101 te Maastricht

Entree: Leden LGOG gratis / Niet-leden betalen €5

In de tweede helft van de twaalfde eeuw werd het koor van de kerk van Sint-Servaas volledig vernieuwd. Het middelpunt van de nieuwe inrichting was de Noodkist, het prachtige schrijn van de patroonheilige, Sint Servatius. Dit kostbare schrijn was onderdeel van een veel groter geheel, dat op basis van een overkoepelend ontwerp tot stand was gekomen.

Belangrijke andere elementen van dit ‘Gesammtkunstwerk’ waren de 12de-eeuwse monumentale schilderingen van het koor; het altaar waarachter de Noodkist op een stenen onderbouw was opgesteld; het retabel dat ooit boven het altaar verrees en de objecten die op en boven het altaar waren geplaatst, waaronder de beroemde Einhardsboog met bekronend gemmenkruis.

In de loop der tijd is dit gehele ensemble als gevolg van veranderende opvattingen op het gebied van liturgie en estetiek continue aan verandering onderhevig geweest. Daarbij zijn de meeste elementen verloren gegaan en is de oorspronkelijke opstelling niet meer duidelijk.

In de lezing op 7 januari van de Kring Maastricht zal drs. Fred Ahsmann laten zien hoe de oorspronkelijke inrichting er heeft uitgezien en hoe enkele belangrijke elementen van het altaarensemble gereconstrueerd konden worden. Daarnaast zal hij ingaan op de betekenis van het gehele altaarensemble.

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit