Radio-interviews ambulante economie

In de Maand van de Geschiedenis staan we stil bij het werk van onze voorouders, ook in Limburg, met lezingen, exposities en excursies die een beeld geven van het vaak zware werk van toen.

Het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg en L1 Cultuurcafé gaan op zoek naar een bijna verdwenen beroepsgroep. De mannen en vrouwen die dagelijks de straat op gingen en langs de deuren liepen. Bakkers, slagers, melkboeren en kolenboeren kleurden ooit de Limburgse straten. Hun verhalen worden nu vastgelegd. Beluister hieronder de interviews!

De drankenhandelaar

In deze aflevering neemt voormalig drankenhandelaar-en transporteur Hub Rekko ons mee in de bijzondere geschiedenis van het Rekko drankenhandelsimperium.

Beluister dit interview hier.

De melkboer

Lilianne Ploumen is fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, maar ooit liep ze met melkflessen door Maastricht. Frank Ruber deed de route nog eens met haar over in deze aflevering.

Beluister dit interview hier.

De ziektecontroleur

De mannen en vrouwen die dagelijks de straat op gingen en langs de deuren liepen. De groenteboer, bakker of drankenhandelaar; die zag men meestal graag komen. Maar er waren ook mensen die langs de deuren gingen en soms minder hartelijk werden ontvangen, zoals de ziektecontroleur. In deze aflevering wordt gesproken met Jac van Deurzen.

Beluister dit interview hier.

De bakker langs de deuren

In deze aflevering gaat L1 langs bij Joep Weijers (54). Hij groeide op als bakkerszoon in Bakkerij Weijers in Landgraaf. Al vanaf kinds af aan ging hij met zijn vader mee langs de deuren in en rondom landgraaf om broodwaren te verkopen.

Het was een druk leven met weinig vrije tijd, maar ook een bijzondere periode voor Joep. Zo leerde hij al vroeg auto rijden en raakte hij erg betrokken bij de klanten. Naast de verkoop van brood kreeg bakkerij Weijers zo ook een sociale functie in de gemeenschap van Landgraaf.

Beluister dit interview hier.

De groenteventer

In deze aflevering gaan we langs bij Ger Minkenberg, die 38 jaar lang als groenteventer langs de deuren ging in Midden-Limburg. Zijn ouders hadden een kruidenierswinkel en van kinds af aan ging Ger mee met zijn vader, die allerlei waren verkocht aan de deur, maar die zich uiteindelijk toelegde op groenten en fruit.

Hoewel Ger eigenlijk boekhouder wilde worden, stopte hij vroegtijdig met school omdat hij liever met zijn vader meeging om groenten te verkopen. Toen zijn vader stopte nam hij de fakkel over en ging hij tot 2001 met een auto en aanhanger vol groenten en fruit langs de deuren. Daarbij kreeg hij hulp van zijn vrouw en dochters. Tot op de dag van vandaag heeft hij nog contact met zijn toenmalige klanten.

Beluister dit interview hier.