Verslag wandeling WO II Jeugdleden LGOG

Op 13 oktober heeft de Werkgroep Jeugdleden van het LGOG een wandeling georganiseerd door het centrum van Maastricht met als thema: ‘Bezet/Bevrijd – Maastricht tijdens de Tweede Wereldoorlog’

Joes Minis, conservator Bijzondere Collecties in het Centre Céramique, leidde de jeugdleden rond door hartje Maastricht. Hoewel Maastricht niet veel heeft geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er in de binnenstad van Maastricht toch nog veel sporen en monumenten te vinden die verwijzen naar de Tweede Wereldoorlog. Deze sporen zijn niet allemaal even zichtbaar, maar onze deskundige begeleider wist ze te vinden en vertelde allerlei verhalen over slachtoffers, hulpverleners, verzetsstrijders en overlevers.

Als extraatje mochten de jeugdleden op de steigers in de Dominicanenkerk een kijkje nemen bij kunstenaar Paul Tieman, die in de Dominicanenboekhandel, in de hoogte boven kinderboeken, knuffels en ballonnen hard aan het werk is aan zijn muurtekening “Les échelles des êtres humains”. De tekening wordt uiteindelijk acht meter hoog en een meter of drie breed. Gedetailleerd en minimalistisch van karakter. 'Les échelles des êtres humains' wordt de wereldse tegenhanger van de beroemde muurschildering uit de veertiende eeuw en de gewelfschilderingen uit de 17e eeuw die in de Dominicanenkerk te zien zijn. De tekening zelf wordt uitgevoerd in natuurlijk rood krijt, sanguine. In december komen er nog twee sculpturen bij in lindehout, zodat er een drieluik ontstaat.

Aan de tekening kunnen verschillende betekenissen worden gehecht (Jacobsladder bijvoorbeeld), maar een mooi aspect van de tekening is dat het ook gelinkt kan worden aan de tijd dat de Dominicanenkerk dienst deed als opslagplaats voor de ladders van de brandweer. De ladders reikte toen tot aan de gewelven.

Al met al was het een zeer mooie en verrassende wandeling (grootste verrassing tijdens de wandeling: Maastricht was het hoofdkantoor van Dwight Eisenhower! in het Veldeke College) en als afsluiter werd er zeer toepasselijk een hapje en drankje genoten in de Tapijnkazerne van Maastricht.

Paul Tieman vertelt over zijn kunstwerk 'Les échelles des êtres humains' en laat zien welk materiaal hij gebruikt: in natuurlijk rood krijt, sanguine.

Ontwerp van het kunstwerk van Paul Tieman

Foto van de tijd dat de Dominicanenkerk dienst deed als opslag voor de houten ladders van de brandweer.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem