Verslag van de excursie naar de Roermondse begraafplaats van de Kapel in ‘t Zand onder leiding van Maurice Heemels

Al vroeg trok een groot aantal leden van LGOG Kringen Venray, Maastricht, Munstergeleen en Neer op zaterdag 21 september 2019 naar Roermond om deel te nemen aan een excursie onder leiding van Maurice Heemels. En die hebben genoten. De excursie bleef van begin tot het einde, twee uur later, boeien. Dat was te danken aan specialist Maurice Heemels (hij is op dit onderwerp gepromoveerd) die met veel enthousiasme en didactische vaardigheden zijn bezoekers op het kerkhof rondleidde en toelichtingen gaf.

Een van de aanwezigen was Ingrid Buchem. Zij plaatste al snel na afloop een helder verslag op Facebook. Haar verslag nemen we integraal over:

“Hokjesdenken. Helaas iets van alle tijden. Letterlijk en figuurlijk. Vandaag hebben we met het LGOG Venray een rondleiding gehad in de Roermondse begraafplaats van de Kapel in ‘t Zand door Maurice Heemels, lid van het hoofdbestuur van het Koninklijk LGOG en verbonden aan de Stichting Oude Kerkhof. Deze begraafplaats is één van de oudste algemene begraafplaatsen (1785) van ons land. Terecht een Rijksmonument. Vrijwel nergens in Nederland is de scheiding tussen het katholieke gedeelte en de twee joods gedeelten zo nadrukkelijk zichtbaar als op de Roermondse “aje kirkhof”. Hoge muren scheiden de graven van de verschillende kerkgenootschappen. Ieder deel had zijn eigen ingang zodat men niet over de grond van de andere hoefde te gaan….. Tevens bevindt zich op de begraafplaats nog een stukje zogenaamd “verlaore kirkhof”, een stukje ongewijde aarde waar tot ver in de vorige eeuw mensen werden begraven die tot geen religieuze gezindte behoorden of volgens de kerkelijke regels niet in gewijde aarde begraven mochten worden: de niet gedoopten kinderen liggen naast de (zelf)moordenaars en een NSB’er. Maar als die NSB’er een burgemeester is…. Gelukkig zijn er in alle eeuwen mensen die grenzen verleggen. Het mooiste voorbeeld is de adellijke katholieke dame die ook in de dood verbonden bleef met haar protestantse echtgenoot. Ieder in hun eigen deel van het kerkhof maar met een hand uitgestrekt naar de ander aan de andere kant van de muur”.

Hieronder een aantal beelden van de excursie:


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem