Van 0 tot nu: De verdwenen bruidegom

In zijn rubriek Van Nul tot Nu voor de Parkstad editie van De Limburger en de regionale weekbladen schreef Martin van der Weerden over 'de verdwenen bruidegom'. Het artikel is hieronder te lezen.

De verdwenen bruidegom

Voor drama en romantiek ben je niet afhankelijk van moderne televisie. De historische werkelijkheid heeft in dit opzicht voldoende te bieden. Bladeren door oude tijdschriften levert verrassende verhalen op. In de Maasgouw van 8 juli 1880 kom ik de volgende “trouwgeschiedenis” tegen. Op 22 november 1749 gaan Elizabeth Cornips, de nog jonge weduwe van Steven Vonken, en Johannes M. Baumer in ondertrouw bij de predikant van Heerlen. Als getuigen worden vermeld Nikolaas Smits en Marie Catharina Cornips. Enkele weken voor de bruiloft vertrekt de in Wenen geboren Johannes met twee vrienden nog “even” naar de Hondsruk (Hundsrück) om zaken af te handelen. Zij komen echter niet terug. De ongeruste bruid en enkele vrienden gaan op onderzoek. In de Hundsrück en langs de route er naar toe vinden zij geen spoor. Het angstige vermoeden vat wortel dat zij onderweg verongelukt zijn of beroofd en vermoord door struikrovers. Vooral dat laatste is in de 18e eeuw geen vreemde gedachte. Het door vele oorlogen en armoede ontregelde Europa wordt geteisterd door al dan niet georganiseerde boevenbendes; niet alleen in onze streken.

Terugkomst

Ruim een half jaar later keert het drietal echter terug en kan het huwelijk op 17 mei 1750 alsnog voltrokken worden. Wat is er gebeurd? Onderweg werd ons drietal op ruwe wijze opgepakt door ronselaars voor huursoldaten. Onder dwang werden zijn meegenomen en ingelijfd bij het Oostenrijkse garnizoen te Troppau in Opper Silezië, het huidige Opava in Tsechië. Ondanks de strenge discipline en dreigementen wist ons drietal te ontsnappen en via Hongarije In het toen eveneens Oostenrijkse maar tegenwoordig Italiaanse Triëst aan te komen. Een schipper zette hen over naar Venetië. Na een tocht vol ontberingen en honger kwamen zij uiteindelijk in Heerlen aan, waar zij met open armen ontvangen werden. Het script voor een film?


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem