Terugblik muzikale lezing 'Veurvaajers'

Op dinsdag 26 april 2022 gaf Chris Dols in de Forumzaal van het Trevianum een bijzondere muzikale lezing over zijn nieuwe plaat met het gelijknamige boek Veurvaajers. Overwegend klein gehouden liedjes met een behoorlijk melancholische ondertoon sierden zijn optreden. De liedjes werden aangevuld met verhalen, teksten en beelden.

Voor veel aanwezigen was de presentatie een eye-opener: genealogie/geschiedenis is verfrissend! Chris duikt in zijn boek in de geschiedenis van zijn familie. Hij startte met het project na het plotselinge overlijden van zijn moeder in 2019. Vanaf dat moment reed hij elke maandagavond vanuit Nijmegen naar zijn vader in Susteren. De gesprekken gingen vrijwel automatisch over waar zij vandaan komen. Zo ontstond bij Chris het idee om samen met zijn broer zijn voorvaders te eren. Vijf generaties worden zo door hen bezongen en beschreven.

Chris maakte op deze avond op basis van muziek over de geschiedenis van zijn familie inzichtelijk hoe Zuid-Limburg zich in de periode 1780-1980 ontwikkelde van een agrarische en vervolgens industriële samenleving (o.a. aardewerk-, mijnindustrie) tot een maatschappij waarin de dienstensector een rol van betekenis ging spelen. Het eerste exemplaar bood Chris op deze avond aan zijn vader, Bèr Dols, aan.

Wat Chris Dols uiteindelijk zelf meeneemt uit de zoektocht vaar zij 'Veurvaajers'? “Dat we sociale ongelijkheid niet als een gegeven moeten beschouwen, maar steeds moeten kijken of we daar iets aan kunnen doen en hoe”.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem