Oproep: Vrijwilligers gezocht voor 'Maasband graaft naar zijn verleden!'

Maasband graaft naar zijn verleden!

In het weekend van 21 en 22 september 2024 organiseert het MaasBandProject in Maasband, valt onder de gemeente Stein, het publieksparticipatieproject “Maasband graaft naar zijn verleden”.

Maasband is een klein idyllisch dorp dat door het graven van een nevengeul een eiland in de Maas is geworden. Door de nevengeul stroomt de Maas aan beide zijden van Maasband, zodat er minder gevaar voor overstroming meer is als het water in de Maas stijgt. Maasband bestaat uit drie straten en er wonen 140 mensen. Het ligt tussen Urmond en Stein aan de Nederlandse kant van de Maas. De Maasbanders leven al eeuwen met de grillige Maas en het MaasBandProject is op zoek naar verhalen van de (oud)bewoners maar ook naar wat de bodem ons te vertellen heeft over het verleden. In het weekend van 21 en 22 september verandert Maasband in een archeologisch onderzoeksgebied. Tien bewoners van Maasband hebben hun tuin, akker of weide ter beschikking gesteld voor een archeologisch en geologisch onderzoek.

Met de eigenaren en veel vrijwilligers gaan we op zoek naar het verleden van Maasband. Op de vragen zoals: “wanneer is Maasband ontstaan” en “welke overstromingen heeft het dorp meegemaakt”, zoeken we in de bodem naar antwoorden.

Net als afgelopen jaar in Heerlen en in Rimburg graven de vrijwilligers een put van 1 meter bij 1 meter en 1 meter diep. Alle grond uit de put wordt zorgvuldig nagekeken op oude voorwerpen. Op zondagmiddag, als de put op diepte is, wordt een profiel van de putwand zorgvuldig opgeschoond en beschreven. Eventueel worden er nog grondboringen verricht. Alle vondsten uit de put worden gedocumenteerd en in zakjes gestopt. Deze worden verzameld en op een later tijdstip door de werkgroep van het MaasBandProject schoongemaakt en geanalyseerd.

Het hele project wordt begeleid door archeologen en een geoloog zodat de vrijwilligers iets kunnen leren over archeologie en bodemopbouw. Wil je deelnemen aan het project als graver, we zoeken nog zo’n 50 vrijwilligers, meld je dan aan via het e-mailadres maasbandproject@gmail.com, want het project beleven is het verleden begrijpen.

Lees meer over ons project op www.maasbandproject.nl.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem