Tentoonstelling: Onder de Heg

Stichting Erfgoed Stein viert in 2024 haar 60e jubileumjaar. In het Jubileumjaar organiseert de stichting élke maand diverse activiteiten en bijeenkomsten. Zaterdag 27 januari is de nieuwe bijzondere tentoonstelling 'Onder de Heg' geopend.

De expositie ‘onder de heg’ gaat over een maatschappelijk vraagstuk waar moeilijk over te praten valt, maar nog steeds een rol speelt in veel families. Ouders, broers, zussen, opa’s en oma’s die hebben meegemaakt dat binnen het gezin een kind doodgeboren ter wereld kwam en, volgens de regels van het katholieke geloof tot 2007, begraven werd in ongewijde grond omdat dopen niet meer mogelijk was. Meestal begraven op een beschut plekje, achter de heg van de begraafplaats. Voor gezinnen betekende dat een dubbel verlies, niet alleen was het kind overleden, ook zou een hereniging in de hemel niet mogelijk zijn. In deze expositie gaat over vier mensen die dit hebben meegemaakt.

De combinatie van verschillende foto’s schetst hun eigen verhaal en het verhaal van de plek achter de heg. Over hoe hun gezinnen door moesten na het verlies van een pasgeboren dochter of broertje. Over het zwijgen binnen de gemeenschap en het weggestopte verdriet. Maar ook over de veerkracht die deze mensen hebben getoond. En de zoektocht om dit verlies een plek te geven, bijvoorbeeld met de oprichting van een monument. Deze expositie toont de jonge generatie een bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis die zij nog weinig kennen.

Voor ouderen biedt de expositie troost vanuit het besef dat zij niet de enigen zijn die dit hebben meegemaakt en dat het na al die jaren nog steeds welkom is om er samen over te praten. We zijn de kinderen achter de heg niet vergeten.

De expositie wordt u aangeboden door Manon Sas (fotograaf en communicatiedeskundige) en Wouter Smit (psycholoog en docent), dit in nauwe samenwerking met de Stichting Erfgoed Stein.

De expositie blijft te bezichtigen in het Archeologisch Museum Stein tot en met 28 april 2024.
Meer informatie kunt u lezen op de website.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem