Livestream lezing de Jezuïeten als bruggenbouwers tussen Oost en West

Op maandag 5 oktober 2020 organiseerde Kring Maastricht de lezing De Jezuïeten als bruggenbouwers tussen Oost en West. Odin Essers, conservator Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek, en Annemieke Klijn, conservator Kunst en Erfgoed Commissie en universitair docent bij FASoS, Universiteit Maastricht, grepen het thema van De Maand van de Geschiedenis, ‘Oost/West’, aan om over de rol van de jezuïeten als bruggenbouwers tussen China en Europa te vertellen.

Gedreven door missionaire bevlogenheid ondernamen de jezuïeten risicovolle reizen naar het Oosten. Zo kwam in de 17de en 18de eeuw een uitwisseling op gang tussen de jezuïeten en de intellectuele elite in China op het gebied van religie, filosofie, wetenschap en kunst. Eén van deze jezuïeten kwam uit Maastricht, François de Rougemont, die het gedachtengoed van Confucius in Europa hielp te verspreiden. Aan de hand van (reis)boeken uit de Jezuïetencollectie van de Universiteitsbibliotheek in Maastricht namen Annemieke en Odin de luisteraars mee op reis naar het Oosten.

Tijdens deze lezing konden er maar 30 mensen fysiek aanwezig zijn. Gelukkig zit er geen limiet aan online aanwezigheid, en zo konden via een livestream op YouTube 92 kijkers de lezing ook volgen. U kunt hier de livestream van de presentatie vinden. Via deze link vindt u een pdf van de PowerPoint presentatie die werd gebruikt. Hier kunt de de online expositie over China van Universiteit Maastricht vinden.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem