Lezing 'Limburgse' zonsverduistering 17 april 1912

Op 17 april 1912 vond er een zogeheten hybride zonsverduistering plaats, waarvan de centrale lijn over het zuiden van Limburg liep. Naar aanleiding van deze in zijn soort vrij zeldzame zonsverduistering organiseerde de KNAW een eclipsexpeditie in de omgeving van Maastricht, bestaande uit een centraal kamp en vijf waarneemposten. Sterrenkundigen van naam van de universiteiten van Leiden, Utrecht en Groningen namen deel aan deze expeditie. Op de foto ziet u het centraal kamp te Maastricht. De waarnemers testen hun kijkers.

110 jaar na dato zijn deze zonsverduistering en de KNAW-expeditie grotendeels vergeten. Dankzij uitvoerig archiefonderzoek van de amateursterrenkundigen Alex Scholten en Adri Gerritsen weer aan het licht gebracht werd deze gebeurtenis opnieuw aan het licht gebracht. Galileo, de afdeling Zuid-Limburg van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Weer- en Sterrenkunde, heeft dhr. Scholten uitgenodigd om over de zonsverduistering van 17 april 1912 en de eclipsexpeditie een lezing te houden. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 23 april om 14:00 uur in de Sterrenwacht Limburg (Schaapskooiweg 95, Heerlen). Ook leden van het LGOG zijn van harte welkom.

Dhr. Scholten heeft deze lezing eerder gehouden op 1 oktober j.l. in de Volkssterrenwacht Bussloo; de registratie daarvan is te vinden op YouTube (de lezing begint in de 40ste minuut). De resultaten van het onderzoek zijn ook beschreven in 3 artikelen die binnenkort verschijnen in het aprilnummer van het sterrenkundeblad Zenit. Dit nummer is vanaf eind maart online te bestellen op www.zenitonline.nl.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem