Lezing '(Zuid-)Limburg tussen Oost en West' door Kees Schaapveld (Livestream)

Tijdens De Maand van de Geschiedenis organiseert LGOG een aantal online activiteiten. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale afleveringen van de LGOG Podcast, maar ook online lezingen die de leden en andere belangstellenden kunnen bijwonen via YouTube. Op woensdag 14 oktober gaf Kees Schaapveld om 14:00 uur een online lezing over '(Zuid-)Limburg tussen Oost en West'.

In de lezing vertelde Kees over het territorium dat nu Zuid-Limburg heet. Dit stuk land werd namelijk sinds de Middeleeuwen al betwist door machten uit Oost en West. Later kwamen daar ook belangstellenden uit Noord en Zuid bij. In 1815 werd de Nederlandse provincie Limburg gevormd uit het Franse departement Nedermaas, toen samen met wat nu Belgisch Limburg is. Na 9 jaar Belgisch bestuur werd de provincie in 1839 gesplitst in een Belgisch en een Nederlands deel. Ook daarna nog probeerden Oost en West invloed uit te oefenen in Limburg. Kees Schaapveld doet onderzoek naar de Limburgse geschiedenis, onder andere naar de Landen van Overmaas, de Franse tijd en de eerste decennia van de provincie Limburg.

Via deze link kunt u de lezing terug kijken. Als u de dia's beter wil bekijken, dan kunt u hier een pdf met alle slides vinden.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem