Lezing Lou Spronck 'Aajd Mestreechs / Oud Maastrichts'

Op maandag 7 december 2020 om 19:30 uur zal de lezing van Lou Spronck, Aajd Mestreechs / Oud Maastrichts, plaatsvinden. De lezing zal online te volgen zijn. In maart verscheen het nieuwe boek van Lou Spronck: Van Sermoen tot Percessie (hier te bestellen). Centraal daarin staan alle Maastrichtse dialectteksten uit de periode 1770-1840, die in druk of in handschrift bewaard zijn gebleven. Iedere tekst is voorzien van informatie over de cultuurhistorische achtergrond en opmerkingen over taalkundige bijzonderheden.

In zijn lezing zal Spronck eerst kort iets vertellen over de geschiedenis van het Nederlands en het Maastrichts. Ook belicht hij de positie van het Frans in de stad in de 18e en 19e eeuw. Vervolgens gaat hij dieper in op een van de Oud-Maastrichtse teksten die hij in zijn boek bespreekt: twee strofen uit een gedichtje door Sander van der Vrecken, de primus van Leuven anno 1787. De taalkundige kenmerken ervan zijn tekenend voor het ‘boerse’ karakter van de toenmalige stadstaal. Maar de melodie is nog even fris als 233 jaar geleden en nodigt uit tot meezingen.

De link om de lezing te kunnen bekijken zal op maandag 7 december hier te vinden zijn. Maar wilt u vast meer weten over dit onderwerp, luister dan hier aflevering 12 van de LGOG Podcast. Hierin bespreekt Lou Spronck samen met Lucy Willems een aantal Maastrichtse verhalen uit het Boekèt Mestreechs. De aflevering is hier te vinden.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem