Film 'Grensgeval'

Vier jaar werk aan film ‘GRENSGEVAL’

Cineast Peter Crins (1951) uit Leveroy (Nederlands Limburg) en lid van het LGOG, werkte maar liefst vier jaar aan zijn nieuwe film ‘GRENSGEVAL’.

Deze film is binnenkort te zien in de bioscopen van Weert en Hamont.

Het is een indringend en boeiend verslag geworden van de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog in onze regio. Een oorlog die op 11 november 1918 eindigde, precies honderd jaar geleden. Vanaf de jaren ’90 interviewde Peter Crins in de grensregio Midden Limburg de alleroudste bewoners die voor zijn camera spannende, interessante en soms ook kostelijke verhalen wisten te vertellen over de ‘Grote Oorlog’.

Aan de Belgische kant van de grens zijn er verschillende verhalen te vertellen over jongemannen, die op leven en dood moesten vechten in de afschuwelijke loopgraven aan de IJzer en verhalen over de grote ontploffing bij het treinstation van Hamont.

Aan de Nederlandse zijde van de elektrische ‘Dodendraad’ over de mobilisatie en over de duizenden Belgische en Franse vluchtelingen, die o.a. bij Stramproy de grens over kwamen en in Weert en elders werden opgevangen. Tot overmaat van ramp maakte de Spaanse Griep aan beide kanten van de grens vlak na de oorlog ook nog eens grote aantallen slachtoffers.

De in dialect gesproken film is in het Nederlands ondertiteld en laat de kijker zien hoe de strijd tussen de grootmachten het leven in onze grensstreek totaal ontregelde.

Tim Crins componeerde speciaal voor deze film mooie bijpassende filmmuziek en Jo Brunenberg bewerkte het beeldmateriaal en verzorgde de vormgeving.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem