Duboisherfstlezing

Op zondag 24 september 2023 houdt drs. Yannick Raczynski-Henk de Dubois herfstlezing onder de titel ‘De oudste (vuurstenen-)werktuigen van de mens’: Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. En iedere hominide klopt steen zoals hij begaafd is.

De lezing

Een spreekwoord is een cliché. En net zoals bij alle clichés, zit er een kern van waarheid in, maar probeert het ook een hoop meer te beweren dan het waar kan maken. Een vogel kun je herkennen aan zijn gezang, en een prehistorische jager-verzamelaar aan de werktuigen die hij maakte. Maar wat moeten we dan met de beo, die feilloos het gezang van andere vogels kan kopiëren, en met Afrikaanse Homo sapiens uit het Pleistoceen, die Neanderthalerwerktuigen maakten, terwijl Neanderthalers (voor zover wij weten) nooit in Afrika zijn geweest?

In deze Dubois lezing houdt archeoloog Yannick Raczynski-Henk de vanzelfsprekendheid dat je ieder vogeltje aan zijn gezang, en iedere mensachtige aan zijn gereedschap kan herkennen, kritisch tegen het licht, aan de hand van recente ontdekkingen en ontwikkelingen in het archeologische wetenschap. Biologie, archeologie, culturele antropologie, ethologie, ancient DNA, mooie werktuigen en zelfs gender, het komt allemaal aan de orde!

De spreker

Yannick Raczynski-Henk is aan de universiteit van Leiden afgestudeerd als prehistorisch archeoloog met een brede interesse in de ontwikkelingsgang van onze soort, ethologie, het Oud- en Midden-Peleolithicum en de (löss-)geologie. Daarnaast heeft hij zich geoefend in het analyseren en tekenen van vuurstenen artefacten. Sinds 2009 is hij betrokken bij onderzoek in Armenië en Georgië naar de aller vroegste geschiedenis van de mens. Met Gerrit Dusseldorp schreef hij in 2022 het boek: De eerste mensen in de Lage Landen. Deze lezing is voor iedereen toegankelijk. De lezing wordt gehouden in de Wapenzaal van het Ursulinen convent, Breusterstraat 27 te Eijsden. Tijd: 11.00-13.00 uur met een koffiepauze. Entree 5 €.

Meer informatie


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem