Documentaire L1-radio: het leven van A. Zondertuis, de zwerver van Tungelroy

Harry Pons, alias A. Zondertuis zwierf in de periode 1940-1977 door de omgeving van Weert. Menigeen heeft hem in die periode wel eens gezien of over hem horen vertellen. Hij was met name te vinden ten zuiden van Weert. Via de Maaseikerweg werd hij gesignaleerd bij boerderijen op de Keenter- en Dijkerstraat, in Ell, Swartbroek, Stramproy en Tungelroy.

Gedichten

Deze geboren Rotterdammer (1898-1977) publiceerde van 1966 tot aan zijn dood frequent zijn gedichten in het Land van Weert. Iedereen kende zijn gedichten. Menigeen gaf hem boterhammen of zelfs een warme maaltijd. Zondertuis verliet huis en haard rond 1940. Volgens hemzelf kon hij zijn werk niet naar alle eerlijkheid uitvoeren en zodoende keerde hij zich tegen de maatschappij.

Documentaire

Op Paaszondag en -maandag wordt er tussen 16:00 en 17:00 uur een documentaire uitgezonden over A. Zondertuis op L1-radio. Erfgoed Tungelroy verrichtte afgelopen jaren een onderzoek naar het leven van Harrie Pons. Zij verzamelden de vele gedichten en overleveringsverhalen en zette dit in chronologische volgorde. In de documentaire, gemaakt door Bas van der Zwaan (bekend van o.a. het L1 TV-programma Ongerwaeg), wordt het verhaal verteld van deze bijzondere man. Er volgen dialogen tussen de zwerver en inwoners van Tungelroy en natuurlijk hoort u ook enkele gedichten van deze geboren Rotterdammer.

Op zoek naar verhalen

Kent u nog verhalen over de zwerver? Erfgoed Tungelroy komt dan graag bij u langs om deze verhalen te noteren. Mail uw verhaal naar info@erfgoedtungelroy.nl of bel met Paul Lammeretz (06-12697307). Eind 2022 of begin 2023 zal er een boek verschijnen over deze bijzondere persoon.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem