Documentaire 'Aber der Kirche passiert nichts' van Peter Crins en Peter Hermans in première op 18 november

Op vrijdag 18 november, 19:30 uur, gaat de documentaire Aber der Kirche passiert nichts in première in zaal Pestoeërskoel in Leveroy (Sillenhoek 4). De documentaire werd gemaakt door Peter Crins en Peter Hermans. De Weerter première is op zaterdag 10 december om 14:00 en 19:30 uur in het Munttheater te Weert. De bekendmaking van de première data op donderdag 22 september is niet toevallig. Op deze dag werd Weert tijdens de Tweede Wereldoorlog namelijk bevrijd. Daarnaast wordt er op 22 oktober 2022 een bevrijdingsmonument onthuld in Weert. Een van de verhalen op dit monument heeft te maken met de film.

De documentaire

"Aber der Kirche passiert nichts", zeiden de Duitsers toen de geallieerden oprukten en ze uit Leveroy verdreven werden. Door foto’s en historische beelden weten we dat de kerk toch werd opgeblazen. En die herinneringen vormen de basis over deze 2,5 uur durende documentaire over Leveroy tijdens de oorlogsjaren. Crins en Hermans stopten ruim 25 jaar research in deze documentaire, die nieuw filmmateriaal en nooit eerder vertoonde documenten bevat. Voorbeelden zijn de ontknoping van de liquidatie van twee Duitsers waar jarenlang niet of nauwelijks over werd gesproken in Leveroy, beelden van terugtrekkende Duitsers over het kanaal en Ospelnaren die werden verdreven en in een Leveroyse boerderij in beschietingen terechtkwamen. De mannen waren aanvankelijk sceptisch of ze voldoende materiaal boven water zouden krijgen. Na hun uitgebreide research kon het plan gelukkig voldoende body krijgen.

Vertoningen

  • Vrijdag 18 november 19:30 uur (première)
  • Zaterdag 19 november 14:00 uur en 19:30 uur
  • Zondag 20 november 14:00 uur en 19:30 uur
  • Zaterdag 10 december 14:00 uur en 19:30 uur (Munttheater, Collegeplein 3 Weert)

Tickets kosten €13,50 per stuk (inclusief een consumptie). Er is vrije plaats keuze en de zaal is een half uur voor aanvang geopend. Tickets zijn te koop via de website van Fanfare Concordia Leveroy. Daar kunt u ook meer lezen over de documentaire.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem