Illustratie

De stad moet plat

Max Philippi is de tekenaar van De Stad Moet Plat, een online beeldverhaal over de Februaristaking van 1941. Tijdens deze staking kwam men op voor Joodse stadsgenoten die onderdrukt en gedeporteerd werden, een bijzondere actie van solidariteit. De twee dagen van de staking en de aanloop ernaartoe zijn in het beeldverhaal te volgen vanuit zes perspectieven: van omstander tot staker, van communist tot NSB'er.

Het narratief werd geschreven door Lyangelo Vasquez, met als expliciet doel om dit krachtige verhaal van verzet bij een jong publiek te brengen. Om de staking verder uit de geschiedenis te trekken en in het nu te plaatsen zijn de tekeningen van Max Philippi vervolgens kleurrijk en dynamisch uitgewerkt, om zo de antithese van de zwart-wit foto te vormen. De zwart-witfoto is hoe we verhalen in deze context kennen, maar het schept een afstand tussen ons en die tijd, en dat geldt zeker voor jongeren. Door deze afstand weg te nemen kan het verleden gemakkelijker naast het heden gelegd worden. Zo zien we dat de thematiek van de Februaristaking van alle tijden is - en zeker van nu.

Er is erg weinig beeldmateriaal van de staking, wat visuele en digitale uitingen bemoeilijkte. Getekend beeld, onderbouwd met gedegen historisch onderzoek, hielp zo om de verhalen een vorm te geven voor een breder publiek. Daarnaast gaf het de mogelijkheid om de kijker midden in de gebeurtenissen te plaatsen, tussen de mensen. Zo wordt hij of zij een betoger op het Waterlooplein, een stakende tramconducteur, of een vechtende dokwerker, en komt de vraag "Wat zou ik doen bij het zien van dit onrecht?" erg dichtbij.

Er schuilen natuurlijk talloze zulke inspirerende vertellingen als de Februaristaking in onze geschiedenis, maar er gaan er veel stilletjes verloren. Wat dacht je bijvoorbeeld van de mijnwerkersstaking in 1943? Daarom zet illustrator en animator Max Philippi zich in om de geschiedenis af te stoffen en in te kleuren. Wat zijn de krachtige verhalen waar mensen van moeten weten? En hoe zorgen we ervoor dat ze blijven resoneren?

Het beeldverhaal is gratis online te bekijken op www.destadmoetplat.nl.

Pamflet uit het verhaal

De personages uit het verhaal.

Een van de scenes uit het verhaal.

Het Waterlooplein.