Weerter première filmdocumentaire “Aber der Kirche passiert nichts” van Peter Crins en Peter Hermans

10 december 2022

14:00 uur

Munttheater, Collegeplein 3, 6001 HN in Weert

Entree: € 13,50

Op zaterdag 10 december organiseert Kring Weert een filmdocumentaire “Aber der Kirche passiert nichts” van Peter Crins en Peter Hermans.

Het premièreweekend in Leveroy van de nieuwe filmdocumentaire ‘Aber der Kirche passiert nichts’ van Peter Crins en Peter Hermans was een buitengewoon groot succes met lovende kritieken.

Onderstaande recensie van historicus (deskundige Tweede Wereldoorlog) en publicist dr. Fred Cammaert:

Ben nog steeds onder de indruk van wat ik gisteravond heb gezien. De inhoud getuigt van grondige kennis van de makers en de getuigenissen zijn to the point, menselijk, oprecht, uit het hart en bieden een zuiver inzicht in de werkelijkheid van de bezettingstijd. Ik denk aan de pater over de OD (Orde Dienst) en de evacuatie, onderduikster Eef Polak over de warmte en gastvrijheid die ze ondervond bij haar onderduikadres, de rol van Geerdink en al die andere verzetslieden, maar ook en misschien wel vooral de verhalen van al die gewone mensen met hun angsten en onzekerheden. Je mag met recht trots zijn op deze unieke en in historisch opzicht uiterst waardevolle documentaire. Chapeau.

Ook een enkele opmerking over de vormgeving: je partner Peter (Hermans) verdient een groot compliment voor de strakke en sobere montage. De kaartjes zijn verhelderend en bieden noodzakelijke context voor een beter begrip. Het foto- en beeldmateriaal is werkelijk schitterend en heel illustratief. Complimenten ook voor je ongelooflijke speurwerk dat er uiteindelijk toe heeft geleid dat je veel uniek materiaal hebt weten op te duikelen. Als oud jurylid wil ik daar tot slot aan toevoegen dat je een onmiskenbare ontwikkeling hebt doorgemaakt. In de TV en filmwereld zegt men wel eens: "Je bent zo goed als je laatste productie". In jouw geval gaat dat zeker op.

Wens je alle succes bij de komende vertoningen en hoop oprecht dat je het filmbijltje er niet bij neerlegt. Historici hebben per slot van rekening "levenslang"

Praktische informatie

De Weerter première is aanstaande zaterdag 10 december om 14.00 en 19.30 uur in het Munttheater te Weert. Tickets voor beide vertoningen zijn te koop via de website https://www.munttheater.nl/ en kosten €13,50 inclusief een pauzedrankje.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit