VOL: Voorjaarsreis 2023 – Lüneburgerheide en omstreken (Duitsland)

2 mei 2023

07:30 uur

Lüneburgerheide en omstreken

De voorjaarsreis 2023 is inmiddels volgeboekt.

Na 4 jaar afwezigheid (om door ons allen bekende redenen) organiseren wij dit voorjaar weer een meerdaagse studiereis. In deze reis bezoeken wij de Lüneburgerheide en enkele interessante musea en plekken die rondom dit bekende heidegebied zijn gelegen. De eerste reis is in april, de tweede in mei. Let wel er zijn dit jaar slechts 2 reizen. Wees er dus snel bij!

Wij verblijven gedurende de reis in het landelijk gelegen Ringhotel Forellenhof in Hünzingen (Walsrode) (voor meer info zie forellenhof.de). Hieronder vindt u het hele programma en de relevante praktische informatie.

Het bestuur van het LGOG heeft besloten om de jarenlange samenwerking met Ghielen Touringcarbedrijf niet alleen te continueren, maar zelfs te intensiveren. Dat betekent onder andere dat u zich niet meer bij Bureau LGOG aanmeldt, maar bij Ghielen. Onderaan leest u er meer over.

Wij hopen u binnenkort te mogen begroeten in de bus op weg naar de Lüneburgerheide!

De Commissie Studiereizen

Dag 1: Heenreis en bezoek romaans kerkje Idensen

Opstaplocaties en tijden: 7.45 Heerlen / 8.30 Roermond / 09.00 Venlo.

We lunchen in het stadje Soest en brengen daarna een bezoek (met rondleiding) aan de Sigwardskirche in Idensen. Omstreeks 1130 liet bisschop Sigward een romaanse kerk bouwen bij zijn buitenverblijf ter plaatse. Het interieur is ruim voorzien van kleurrijke romaanse gewelfschilderingen. Aan het einde van de middag komen we aan in Ringhotel Forellenhof in Walsrode.

Dag 2: Bezoek aan Lüneburg

Het bezoek aan het universiteitsstadje Lüneburg behelst eerst een bezoek aan het klooster Lüne met zijn prachtige collectie middeleeuws religieus textiel dat indertijd door de nonnen werd vervaardigd en dat een belangrijke bron van inkomsten was.

Na de lunch is er een stadswandeling door de pittoreske binnenstad van Lüneburg. Het stadje werd in 956 voor het eerst vermeld. Lüneburg ligt boven op een zoutwinningsgebied en zo’n 1000 jaar lang was zoutwinning de belangrijkste inkomstenbron. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leed Lüneburg nauwelijks schade, zodat de binnenstad nog veel oude monumenten herbergt.

Dag 3: Bezoek aan het Volkswagenmuseum en Kloster Wienhausen

In de ochtend brengen we een bezoek aan het Volkswagenmuseum in Wolfsburg (met rondleiding). Het museum biedt een overzicht van dit overbekende Duitse automerk, dat al bestaat sinds 1937. In het museum zijn zo’n 130 wagens te bekijken: naast een grote collectie kevers, onder andere conceptvoertuigen, prototypes en eenmalige modellen.

Na een lunch in Klosterwirt Wienhausen brengen we een bezoek aan klooster Wienhausen (met rondleiding), een voormalige Cisterciënzerinnenklooster, tegenwoordig een evangelisch vrouwenklooster. Dit klooster, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 13e eeuw, is met name bekend om zijn waardevolle 14e- en 15e-eeuwse gotische wandtapijten.

Dag 4: Bezoek aan Bergen-Belsen en Celle

In de ochtend maken we eerst aan rondrit over de Lüneburgerheide. Daarna brengen we een bezoek aan Bergen-Belsen. Het bekendste slachtoffer van dit voormalige Duitse concentratiekamp is zonder twijfel Anne Frank. U kunt op eigen gelegenheid het herinneringsoord en informatiecentrum bezoeken.

In de middag bezoeken wij Celle, waar u eerst op eigen gelegenheid kunt lunchen. Daarna bezoeken we het Residenzmuseum in het Celler Schloss (met rondleiding). Het museum besteedt onder andere aandacht aan de geschiedenis van het kasteel en aan het hoogadelijke geslacht van de Welfen (één van de oudste nog bestaande vorstenhuizen van Europa).

Dag 5: Terugreis, bezoek aan het Varusschlacht Museum en afscheidsdiner

Tijdens de terug brengen we nog een bezoek aan de plek van de zogenaamde Varusslag, of de Slag in het Teutoburgerwoud: de plek waar een Germaans leger in het jaar 9 na Christus 3 Romeinse legioenen in de pan zou hebben gehakt. We bezoeken het museum en het slagveld (met rondleiding). Wij lunchen bij het museum.

In de vroege avond sluiten de reis af met het afscheidsdiner in de buurt van Venlo.

Prijs: € 610 - € 660 p.p. op basis van een tweepersoonskamer. (NB: de precieze prijs hangt af van het aantal deelnemers; hoe meer mensen er mee gaan, hoe lager de prijs wordt) Meerprijs voor een éénpersoonskamer: € 60.

Inbegrepen in de prijs zijn: reis per touringcar, logies op basis van halfpension (ontbijt en diner), afscheidsdiner op de laatste reisdag, alle entrees en kosten voor gidsen.

NB: Introducees zijn welkom, maar bij te veel aanmeldingen krijgen LGOG-leden voorrang.

Niet inbegrepen in de prijs zijn: lunchkosten.

Opstapplaatsen: Heerlen 7.45 / Roermond 8.30 / Venlo 9.00

Reisleiding: Antoine Jacobs, Lita Wiggers, Kris Förster

Aanmelden: www.ghielen.nl/vakantiereizen/studiereis-lueneburgerheide

De volledige uitnodiging kunt u hier in pdf vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit