Verhalenmiddag ambulante beroepen

22 oktober 2021

12:00 uur

Online via het YouTubekanaal van LGOG

Het LGOG en het SHCL (Sociaal Historisch Centrum Limburg) geven tijdens de Maand van de Geschiedenis een eigen draai aan het thema Aan het werk!. Onder het motto 'De straat op en de deuren langs’, gaan we in gesprek met een aantal vertellers die herinneringen delen over de ambulante economie.

De ambulante economie slaat op de mensen die beroepsmatig van deur tot deur gingen. Denk bijvoorbeeld aan de melkboer, de messenslijper, de ijscoman, de kolenhandelaar en de huurophaler. Huis aan huisverkoop was nog geen eeuw geleden een vertrouwd onderdeel van het straatbeeld, maar is door de jaren heen sterk van karakter veranderd. Sommige beroepen zijn recentelijk, bijvoorbeeld door de coronacrisis, juist weer teruggekomen.

LGOG en SHCL willen u tijdens een verhalenmiddag graag meenemen naar deze vervlogen tijden. Tijdens een talkshow vol interviews en anekdotes leert u meer over de ambulante beroepen van vroeger. Hoe was het om een dergelijk beroep uit te oefenen? Wat kwam daarbij kijken? En als het hoofd van het gezin een ambulant beroep had, welke invloed had dit dan op de volgende generatie? Ook wordt gekeken naar de toekomst: welke beroepen komen weer terug, of zijn zelfs nooit verdwenen? Deze en andere vragen komen tijdens die verhalenmiddag aan de orde.

Via het YouTubekanaal van het SHCL kunt u de middag vanaf 22 oktober bekijken. De verschillende sessies zijn als aparte video's te bekijken.


Vorige activiteit | Volgende activiteit