Uitnodiging lezing “SLAPENDE” SPIONNEN NA WO II, OOK IN LIMBURG” door Frank Bouts
9 december 2024
20:00 uur
Gemeenschapshuis De Bantuin – Pastoor Kierkelsplein 20, 5916 SW Venlo
Entree: leden gratis; niet-leden €7,-
LGOG Kring Venlo nodigt u van harte uit voor de lezing “SLAPENDE” SPIONNEN NA WO II, OOK IN LIMBURG” door Frank Bouts op maandag 9 december.
DE GEHEIME STAY-BEHIND ORGANISATIE OPERATIEËN EN INLICHTINGEN (O&I) IN NEDERLAND, GEZIEN DOOR EEN ROERMONDSE BRIL
In een stay-behind organisatie organiseert een land geheime medewerkers/agenten op zijn eigen gebied, voor het geval dat gebied bezet wordt door een vijand. In dat geval vormen de agenten de basis van de verzetsbeweging, verzamelen inlichtingen voor de uitgeweken regering, en voeren operaties uit o.a. ten dienste van de weerbaarheid van de bevolking.
In Nederland werd een dergelijke organisatie direct na de Tweede Wereldoorlog opgericht. De slechte ervaringen met het zogenaamde Englandspiel, waarbij talloze vanuit Engeland gedropte agenten werden opgepakt en het leven verloren, waren hiervoor de aanleiding. De koude oorlog en de oprichting van de NAVO leidden ook in de andere West-Europese landen tot de oprichting van een stay-behind organisatie. Restanten van de koude oorlog zijn als historisch erfgoed nog steeds aanwezig. Geheime opslagplaatsen van o.a. wapens waren uiteraard noodzakelijk. Soms werd bij toeval er een ontdekt, zoals in 1980 bij de Grote Bedelaar in Heythuysen, hetgeen tot de nodige ophef leidde, maar niet tot duidelijkheid.
De val van de muur in 1989 en het vervolgens uiteen vallen van de Sovjet-Unie leidden in 1992 tot de opheffing van de geheime organisatie O&I. Toch is dit boek nog steeds niet gesloten, zoals uit recente Kamerstukken en publicaties in de pers blijkt.
Frank Bouts was als agent betrokken bij O&I. In zijn verhaal zal hij ook over zijn persoonlijke ervaringen vertellen.
Frank Bouts werd in 1945 geboren in Blerick-Venlo. Hij studeerde Nederlands recht in Nijmegen. Achtereenvolgens was hij werkzaam bij Interpolis LVM als schadejurist, bij de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB ) als hoofd van de Juridische Afdeling, en bij Omroep Limburg (de moeder van L1) als directeur. Vele jaren was hij ook bestuurlijk actief, vooral binnen de sectoren van omroep en beroepsonderwijs. Na zijn pensionering had hij eindelijk tijd voor zijn hobby geschiedenis, in het bijzonder familie- en regionale geschiedenis. Van 2012 tot 2020 was hij vicevoorzitter van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG). Thans is hij voorzitter van de LGOG-kring Roermond.
De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.
Vorige activiteit | Volgende activiteit