Lezing '(On)begrensd leven in het grensdorp Ven-Zelderheide'

4 december 2024

19:30 uur

MFC De Goede Herder, Europaplein 1, 6591 AV Gennep

Entree: leden gratis; niet-leden € 5,-

Van harte nodigt het bestuur van de Kring Maas en Niers van het LGOG u uit voor de lezing die gehouden wordt door de heer Sjang Hermsen naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek (On)begrensd leven in het grensdorp Ven-Zelderheide op woensdag 4 december.

Hoe verliep het dagelijks leven in het grensdorp Ven-Zelderheide sinds de komst van de grens om hun dorp in 1814? Als deel van het hertogdom Kleef lag Ven-Zelderheide voor de Franse overheersing lange tijd slechts 9 kilometer van de hoofdstad Kleef.

Na 1814 was het ineens een grensdorp in een uithoek van de kop van Noord-Limburg. In mijn boek beschrijf ik het dagelijks leven van gewone grensbewoners. Hoe leerden ze omgaan met de grens? Hoe werden ze langzaam deel van de Nederlandse nationale staat?

Tot de Eerste Wereldoorlog was de grens om Ven-Zelderheide meestal geen onoverkomelijke barrière om ‘over de grens’ te trouwen, te werken of te handelen. Vanaf 1914 belemmerde de grens de inwoners van Ven-Zelderheide vaker in hun dagelijkse doen en laten. Oorlogsgeweld, economische crises en de opkomst van het naziregime hadden zijn weerslag op het leven van de Vense grensbewoners, inclusief mijn voorouders en hun verwanten. Familiecontacten werden bemoeilijkt. Vriendschappen en contacten met Duitse buren verwaterden. De gevolgen van WO2 waren in Ven-Zelderheide tot 1962 dagelijks voelbaar. De grens bleef jarenlang potdicht. Na de opening van de grensovergang Hekkens-Grunewald kwam Ven-Zelderheide eindelijk uit zijn isolement. Binnen enkele jaren was er sprake van het Vense Wirtschaftswunder. De geschiedenis van het grensdorp Ven-Zelderheide wordt persoonlijker ingekleurd door de specifieke verhalen van vier Vense families. Dit boek is geschreven vanuit de periferie: een grensstreek in de kop van Noord-Limburg, dat grenst aan een uithoek van de Niederrhein. Het boek verhaalt over het dagelijkse leven van mijn voorouders. Telkens weer moesten ze zich aanpassen aan beslissingen van machthebbers om de grens verder af te sluiten of weer open te stellen. Zelden werd rekening gehouden met hun belangen. Veel historisch onderzoek naar de industriële ontwikkeling, de landbouw of het kerkelijk leven in Noord-Limburg heeft vaak geen of weinig aandacht besteed aan specifiek onderzoek in de kop van Noord-Limburg. Mijn boek wil dit hiaat opvullen.

De heer Sjang Hermsen is opgegroeid in Ven-Zelderheide en heeft de naoorlogse ontwikkelingen in zijn dorp meebeleefd. Terwijl hij al lang geleden gekozen heeft voor een andere woonplaats voor studie en werk, is hij nog intens betrokken bij zijn geboortedorp, zoals ook zal blijken in zijn lezing.

Het boek '(On)begrensd leven in het grensdorp Ven-Zelderheide' ligt deze maand in de boekhandel. Het is een zeer prettig leesbaar boek over de diverse ontwikkelingen in de laatste eeuwen en hoe een grensdorp gedwongen was mee te bewegen met deze veranderingen.

Iedereen is zeer welkom bij deze lezing. In verband met de organisatie en beschikbare ruimte verzoeken wij u zich voor 2 december aan te melden op ons e-mailadres: lgog.maasenniers@gmail.com.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit