Staatsmijn Beatrix – Gemiste kans of zegen?

3 september 2018

19:30 uur

Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1 te Roermond

Entree: gratis

In juni van dit jaar verscheen Staatsmijn Beatrix – Gemiste kans of zegen? Onder dezelfde titel verzorgt auteur Luc Wolters op maandag 3 september voor Kring Roermond een lezing over de nooit gerealiseerde mijn.

In 1949 kreeg het kolenveld nabij Herkenbosch een plek in de Industrialisatienota van minister Van den Brink. Hij wist de Staatsmijnen over te halen een nieuwe mijnzetel te starten. Na nader onderzoek besloot de Ministerraad in 1952 tot de realisatie van deze mijn, die Staatsmijn Beatrix zou gaan heten en in het natuurgebied de Meinweg zou komen te liggen. Het moest de grootste mijn van Nederland en de modernste van Europa worden, die aan tenminste 3.500 werknemers emplooi zou gaan bieden.

De schachten werden volgens de nieuwste methodes geboord en van flexibele maar stabiele wandbekleding voorzien. Een technisch hoogstandje. Na het schrappen van de mijnplannen in 1962 waren er protesten, werd de streekontwikkeling voltooid en krabbelde de Roerstreek veelal op eigen kracht weer op.

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit