Rondleiding en lezing in het Museum voor Grafcultuur te Stein GEANNULEERD

3 december 2021

19:30 uur

Museum voor Grafcultuur: Hoppenkampstraat 14a, Stein

Entree: gratis voor leden; € 6,50 voor niet-leden

Helaas hebben wij deze activiteit wegens corona moeten annuleren.

Op vrijdag 3 december organiseert de Sectie Archeologie een lezing gevolgd door een rondleiding in het Museum voor Grafcultuur te Stein. De activiteit is inclusief een pauze verzorgd met koffie en Limburgse vlaai.

Over de lezing

De lezing van deze avond zal gaan over de kern van de expositie: een graf dat rond 3400 v. Chr. is aangelegd en in 1963 bij opgravingen werd ontdekt. De vloer van het graf was gemaakt van grote keien uit de Maas. Op die vloer lagen de verbrande beenderen van de doden van de boerengemeenschap die hier woonde. Wie de mensen van deze “Steingroep” waren, is nog steeds onderwerp van onderzoek. Ze waren een klein onderdeel van een cultureel fenomeen uit de tijd dat grote delen van Zuidwest-, West- en Noordwest- Europa omvatte. Het was de tijd dat de mensen graven en andere monumenten bouwden van grote stenen. Maar nergens anders is ooit een graf als dat van Stein gevonden, niet in Nederland en niet in het buitenland.

Over de rondleiding

De rondleiding voert u door het Museum voor Grafcultuur te Stein. In 2017 is het voormalige Archeologiemuseum compleet vernieuwd. Als Museum voor Grafcultuur besteedt het vanaf augustus 2017 aandacht aan de vele en gevarieerde manieren waarop de mensen omgaan met dood en begraven door de eeuwen heen. Deze onderwerpen worden geïllustreerd met archeologische voorwerpen die in graven uit verschillende perioden zijn gevonden. De meesten komen uit Stein en omgeving. Veel ervan zijn in het begin van de vorige eeuw verzameld door dokter Beckers en Pater Munsters en andere zijn aan het museum geschonken door medewerkers en particulieren.

In het museum zijn grafinventarissen te zien uit een oudere fase van de Nieuwe Steentijd, de Late Bronstijd, de Vroege IJzertijd, de Romeinse periode, de Merovingische periode en de Vroege Middeleeuwen. Al deze graven en de begrafenissen hebben hun eigen, bijzondere karakter.

Praktische informatie

Ben er snel bij, want er zijn 30 plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 1 december via deze link. Vergeet niet uw vaccinatie-, test- of genezingsbewijs mee te brengen.

Bekijk hier het volledige convocaat.


Vorige activiteit | Volgende activiteit