Lezing 'Omgaan met AEZEL'

14 december 2021

20:00 uur

Erfgoedzaal in Erfgoedcentrum de Domijnen (Kapittelstraat 6, Sittard)

Entree: Leden: gratis / niet-leden: vrije bijdrage

Op dinsdag 14 december organiseert de Sectie Archeologie in samenwerking met de Domijnen de lezing ‘Omgaan met AEZEL’ in Sittard.

Het doel van het ‘AEZEL’ (Archief voor Erfgoed van Zuid-Nederlandse Eigendommen en Leefgemeenschappen) project, ook bekend als Limburg TimeMachine, is erfgoedinformatie van mens en goed digitaliseren. Deze informatie wordt laagdrempelig én authentiek gevisualiseerd en beschikbaar gesteld aan een groot publiek. Het project, dat startte in 2009, is inmiddels door samenwerking met vele partners vanuit historische verenigingen en archieven in Nederlands Limburg en Belgisch Limburg tot een collectief gegroeid dat de historische data-invoer heeft gerealiseerd van 170.000 percelen.

In 2017 is ook de genealogische databank ‘Alle Limburgers’ met miljoenen genealogische gegevens (gerealiseerd door LGGI in samenwerking met Limburgse archieven) opgenomen in AEZEL. Daardoor kan wie/waar/wat/wanneer meer en integraal tot op de scan van de authentieke bron worden getoond. Vanwege de innovatieve gegevensstructuur is het project inmiddels in Europa een van de vooraanstaande projecten op dit gebied.

Peer Boselie, stads- en regioarchivaris van Sittard-Geleen en mede-initiatiefnemer van dit immense project, zal u op deze avond meenemen in het verhaal van AEZEL. Hij zal ook de relevantie van archeologie binnen dit project toelichten, een aspect dat in de toekomst steeds groter zal worden.

Wegens de nieuwe maatregelen omtrent de coronacrisis zal deze lezing online via 'teams' plaatsvinden. Stuur hiertoe een e-mail naar peer.boselie@dedomijnen.nl. Hierna zult u enkele dagen van tevoren een link ontvangen. (Óók als u zich al had aangemeld voor de live-bijeenkomst dient u een nieuwe e-mail te sturen!)

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit