Online lezing ‘Van zuigelingensterftebestrijding naar “sociale kinderhygiëne” in Maastricht 1900-1940’

Maandag 1 februari 2021 om 19:30 uur zal de lezing van Lucie Bastiaens, Van zuigelingensterftebestrijding naar “sociale kinderhygiëne” in Maastricht 1900-1940, plaatsvinden.

Het consultatiebureau is al decennialang een begrip. Ouders bezoeken er met hun kroost de kinderarts, laten het kind wegen en onderzoeken en krijgen tips over, bijvoorbeeld, voeding. Het consultatiebureau is uitgegroeid tot een van de meest bekende en sprekende elementen van de moeder-kind zorg zoals we die nu kennen én van de preventieve gezondheidszorg. Maar hoe zijn dit bureau en andere initiatieven die de moeder-kind zorg kenmerken in Maastricht ontstaan? Wie waren hierbij betrokken en welke visie droegen zij uit? In deze lezing vertelt Lucie over de ontwikkelingen op het gebied van de moeder-kind zorg in de eerste decennia van de twintigste eeuw in Maastricht (en Limburg); van statistieken die de zuigelingensterfte in beeld brachten naar een steeds uitgebreidere ‘sociale kinderhygiëne’".

Lucie ruilt met Mariëtte Paris-Vankan die, als het een beetje meezit, haar lezing over de bijna vergeten glazenier Gilles Franssen op 12 april zal houden. De lezing van Lucie is online te bekijken via YouTube (kanaal van Koninklijk LGOG).

Lucie ruilt met Mariëtte Paris-Vankan die, als het een beetje meezit, haar lezing over de bijna vergeten glazenier Gilles Franssen op 12 april zal houden. De lezing van Lucie is online te bekijken via YouTube (kanaal van Koninklijk LGOG). Als u op deze link klikt gaat u direct naar de lezing.

Het volledige convocaat is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit