LAATSTE PLEKKEN BESCHIKBAAR LGOG Studiereis: Route 1673 In de Voetsporen van de Zonnekoning & d’Artagnan

3 november 2023

00:00 uur

LAATSTE PLEKKEN BESCHIKBAAR

In juni van het jaar 1673 – dit jaar precies 350 jaar geleden - werd Maastricht belegerd door de Franse Zonnekoning: Lodewijk XIV. In zijn gevolg bevonden zich zowel de beroemde musketier Charles de Batz de Castelmore - beter bekend als d’Artagnan -, als zijn bijna even bekende vestingbouwer Sébastien le Prestre de Vauban. Lodewijk won het fameuze beleg dankzij het strategisch vernuft van Vauban, maar moest wel afscheid nemen van d’Artagnan, die voor de muren van Maastricht zijn laatste adem uitblies…

In deze 4-daagse reis – Route 1673 – treden we letterlijk in de voetsporen van deze drie legendarische historische personen door dezelfde reis te maken die zij in de vroege zomer van 1673 maakten: van Parijs, via Lille, naar Maastricht. Onderweg bezoeken we diverse musea en lieux de mémoire, die tegenwoordig nog herinneren aan de gebeurtenissen in dat dramatische jaar: 1673.

Archeoloog en voormalig conservator van Centre Céramique Wim Dijkman gaat als speciaal inhoudsdeskundige mee op beide reizen. Hij heeft de afgelopen decennia meegewerkt aan diverse exposities en publicaties over de gebeurtenissen in Maastricht in het jaar 1673. De overige museumgidsen spreken Engels of Duits.

Route 1673 is een initiatief van het Koninklijk LGOG, i.s.m. Ghielen Touringcarbedrijf, Limburgs Museum en Maastricht Museum.

Via deze link kunt u meer informatie vinden en boeken.


Vorige activiteit | Volgende activiteit