Lezing ‘Romeinen in Limburg’ door Dr. Karen Jeneson

25 oktober 2023

19:30 uur

MFC ‘De Goede Herder’, Europaplein 1, 6591 AV Gennep

Entree: leden gratis; niet-leden €5,-

Het bestuur van Kring Maas en Niers nodigt u van harte uit op woensdag 25 oktober voor de Lezing ‘Romeinen in Limburg’ door Dr. Karen Jeneson.

De lezing

Na de verovering door Julius Caesar halverwege de 1e eeuw voor Chr breekt in het gebied dat nu Limburg is een tijdperk aan van ingrijpende transformatie. De van oorsprong Gallische samenleving, gekenmerkt door zelfvoorzienende boeren, verandert op werkelijk alle gebieden, zoals wonen, reizen, voeding, taal en gebruiksvoorwerpen. De verovering brengt nieuwe inwoners, afkomstig uit alle hoeken van het Romeinse rijk, die elk een eigen stempel op de samenleving drukken. Het landschap verandert ook ingrijpend. Op de lössgronden van Zuid-Limburg ontstaat het zogenaamde villa-landschap, waar op grote schaal graan voor de markt wordt geproduceerd. Boeren op de zandgronden van Noord- en Midden Limburg kunnen met veeteelt een flinke duit verdienen aan soldaten en de inwoners van de nieuwe steden in de regio, die overal ontstaan, verbonden met elkaar door een netwerk van verharde wegen.

In deze lezing vertelt de spreekster over deze transformatie, waarbij aandacht wordt besteed aan de nieuwste inzichten die dankzij opgravingen en onderzoek in de afgelopen 20 jaar zijn bereikt..

De spreker
Karen Jeneson studeerde provinciaal-romeinse archeologie aan de VU in Amsterdam. In 2013 promoveerde zij op haar proefschrift over het Romeinse villalandschap tussen Tongeren en Keulen. Sinds 2010 is zij werkzaam als conservator van het Thermenmuseum in Heerlen.

Gelieve u van te voren aan te melden via lgog.maasenniers@gmail.com

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit