Lezing prof. dr. Huub Spoormans 'Honderd jaar politiek in Limburg; katholieke dominantie, lokalisme en verzuiling'

11 mei 2022

15:00 uur

Zaal Buurman, St. Janstraat 48 te Ottersum

Entree: Leden: gratis, niet-leden € 3,-

Op woensdag 11 mei organiseert Kring Maas en Niers een lezing door prof. dr. Huub Spoormans 'Honderd jaar politiek in Limburg; katholieke dominantie, lokalisme en verzuiling'.

De lezing

De lezing gaat over de opmerkelijke rol van de katholieke eenheidspartij (RKSP/KVP/CDA) in de Limburgse politiek gedurende de 20e eeuw. Enerzijds was deze partij jarenlang goed voor verkiezingsuitslagen waarbij 80 tot 90 procent van alle stemmen werden behaald. Anderzijds bleek deze partij niet of nauwelijks in staat om een belangrijke rol te vervullen bij lokale verkiezingen. Hoe kan het zijn dat deze zo machtige partij tevens zo machteloos was: een reus op lemen voeten? In zijn betoog zal de heer Spoormans toelicht en dat dit alles te maken heeft met de verzuiling en de typische kenmerken van de lokale politiek in Limburg.

Huub Spoormans (1952) studeerde politicologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en nadien was hij medewerker aan het Instituut voor Politicologie. In 1988 verdedigde hij een proefschrift over het ontstaan van democratie. Sinds 1986 was hij verbonden als universitair (hoofd-)docent aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht. In 1999 werd hij benoemd tot hoogleraar rechtswetenschappen aan de Open Universiteit, waar hij in 2018 met emeritaat ging.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit