Lezing over religieuze kunst uit de 20ste eeuw in Zuid-Limburgse kerken door Willem Ubaghs
Op dinsdag 28 mei organiseert Kring Valkenburg en Heuvelland een lezing over religieuze kunst uit de 20ste eeuw in Zuid-Limburgse kerken.
De lezing
Op 28 mei 2024 om 20 uur organiseren de Kring Valkenburg & Heuvelland van het LGOG en de Stichting Heemkunde Tebannet uit Banholt een lezing door Willem Ubaghs over religieuze kunst uit de 20ste eeuw in Zuid-Limburgse kerken. Na 1860 bloeit de katholieke kerk in Limburg enorm op door veranderd beleid. De bevolking groeit en in veel dorpen worden nieuwe kerken gebouwd. De kerk wordt oppermachtig in het zuiden. Hiermee is er ook werk voor kunstenaars; zij maken glas in lood ramen en wandschilderingen.
Het begint bij Pierre Cuijpers in Roermond. In deze lezing komt hoofdzakelijk aan bod wat daarna gebeurde. De Limburgse School met onder andere Joep Nicolas, Henri Jonas en Charles Eijck. Deze groep breekt met de traditionele visie.
De volgende generatie wordt gevormd door Aad de Haas, Hans Truijen en natuurlijk Sjef Hutschemakers (afbeelding). Hun kunst kenmerkt zich door de invloed van Duits en Vlaams expressionisme en de Cobragroep.
In de lezing wordt kunst in kerken in Wahlwiller, Banholt, Reijmerstok, Lemiers en andere plaatsen besproken.
Momenteel komen er door de ontkerkelijking geen nieuwe kerken meer bij en oude worden gesloten, hiermee dreigt veel erfgoed verloren te gaan.
De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.
Vorige activiteit | Volgende activiteit