Lezing over Leuven

23 augustus 2018

20:00 - 22:00 uur

`t Geboew, Warande 43 te Schin op Geul

Ter voorbereiding op de excursie naar Leuven (klik hier) organiseert Kring Valkenburg en Heuvelland op donderdag 23 augustus een door Hub Stohr verzorgde lezing over Leuven.

Ontstaan in de negende eeuw telde Leuven rond 1300 niet minder dan 20.000 inwoners, een ongekend aantal voor die tijd. Het was dan ook het bestuurscentrum van wat later het Hertogdom Brabant zou worden. Een eeuw later was het aantal inwoners gehalveerd, de stad raakte bestuur en veel economische activiteiten kwijt aan de nabijgelegen steden Brussel en Antwerpen en zou zich nooit meer aan hun schaduw kunnen ontworstelen.

Er waren perioden dat het best goed ging met de stad. Zo bloeide in de vijftiende eeuw de economie weer op en bouwden de trotse burgers een nieuw stadhuis en kerk in gotische stijl. De stad kreeg in 1435 haar eerste universiteit.

In de twintigste eeuw sloeg het noodlot onverbiddelijk toe. In 1914 brandden Duitsers vrijwel de gehele historische binnenstad plat. Nauwelijks hersteld van deze ramp hadden de gevechtshandelingen in mei 1940 weer enorme verwoestingen tot gevolg. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd Leuven steeds meer universiteits- en studentenstad.

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit