Lezing over en excursie naar Düsseldorf

11 augustus 2022

20:00 uur

Gemeenschapshuis ‘t Geboew, Warande 43, 6305AX Schin op Geul

Entree: Excursie leden € 20,-, niet-leden: € 25,-

Op donderdag 11 augustus organiseert Kring Valkenburg en Heuvelland een lezing en op zaterdag 20 augustus een excursie over en naar Düsseldorf door Hub Stohr.

De lezing en excursie

Het was de beroemde slag van Worringen in 1288 die maakte dat een dorp gelegen aan de samenvloeiing van de Rijn en het riviertje de Düssel kon uitgroeien tot een van de grootste, rijkste en machtigste steden van het westen van Duitsland. Een van de overwinnaars van de slag, Adolf, graaf van Berg, verleende meteen na de slag de toen nog kleine nederzetting stadsrechten. Niet lang daarna vestigden de graven van Berg zich ook zelf in Düsseldorf. Dat was het begin van een lange geschiedenis als politiek en bestuurlijk centrum.

Op het einde van de 17de eeuw wist ‘Jan-Wellem von der Pfalz’ de stad zelfs tot ware ‘Residenzstadt’ uit te bouwen. In 1815 lijfde het Koninkrijk Pruissen grote delen van het Rijnland in en werd Düsseldorf het bestuurlijke centrum van de toen nieuwe ‘Rheinprovinz’. In de huidige tijd is de stad de hoofdstad van het machtige ‘Bundesland Nordrhein-Westfalen’; de regering en het parlement van de deelstaat zijn er gevestigd.
Door zijn ligging aan de Rijn en nabij het Ruhrgebied werd de stad een belangrijke industrie- en handelsstad. Door de opgebouwde rijkdom kon de stad ook uitgroeien tot een waar cultureel bolwerk met theaters en vele musea. Van de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog herstelde Düsseldorf zich snel en de stad wist zelfs haar positie binnen Duitsland te versterken.

Programma excursie

  • 8.30 uur : vertrek uit Schin op Geul vanaf ’t Geboew (Warande 43),
  • 10.30 uur : aankomst in Düsseldorf; start wandeling en bezoeken
  • 12.30 uur : lunchpauze (consumpties op eigen kosten)
  • 14.00 uur : vervolg wandeling en bezoeken
  • 16.30 uur : vertrek uit Düsseldorf richting Schin op Geul
  • 18.30 uur : aankomst in Schin op Geul

Praktische informatie

De lezing is ook toegankelijk voor niet-leden, met de mogelijkheid van een vrije gift. U kunt de lezing bijwonen zonder aan de excursie deel te nemen, of aan de excursie deelnemen zonder de lezing bij te wonen.

Voor deze excursie wordt aan leden van de Heemkundevereniging Schin op Geul en van het LGOG een bijdrage van € 20,- per persoon gevraagd; voor niet-leden bedragen de kosten € 25,-. Betaling contant in de bus, evt. per tikkie.
In de bus is plaats voor 50 personen. Het is daarom wenselijk dat U zich van te voren aanmeldt; hierbij is de volgorde van aanmelding bepalend voor de deelname. Bij kans op covid graag een zelftest doen.

U kunt zich tot zaterdag 13 augustus a.s. aanmelden voor de excursie bij John van Weersch, voorzitter van de Heemkundevereniging Schin op Geul, tel. 06 18902051 of per e-mail: johnvanweersch@ziggo.nl.

Attentie s.v.p.! Annuleren van een aanmelding kan tot uiterlijk donderdag 18 augustus; na deze datum zijn we helaas genoodzaakt om toch de reissom in rekening te brengen.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit