Gluren bij de Buren in Opitter

16 augustus 2022

19:00 uur

Sint-Trudokerk, Itterplein Opitter

Op dinsdag 16 augustus organiseert Kring Weert de activiteit ''Gluren bij de Buren in Opitter''

Sinds de fusie van 1977 maakt het kerkdorp Opitter deel uit van de gemeente Bree. Opitter danktzijn naam aan de “Itter”, een beek die ontspringt op het Kempisch plateau en naar analogie met -OPoeteren en OPglabbeek aan de bovenloop ligt.

Opitter telt een viertal mooie bezienswaardigheden die we door middel van een wandeling (totale afstand ± 2 km) willen bezoeken. Het parcours is rolstoel- en zelfs rollatorvriendelijk. In de Maaslands gotische St.-Trudokerk zijn het 16d’eeuws Anwerps passieretabel en een beeld van St.-Anna-ten-Drieën, toegeschreven aan de Meester van Elsloo), de trekpleisters.

Langs de secundaire verbinding van de kerk naar de kapel ligt de pastorie (thans in verval) in 1726 gebouwd door de Norbertijnen van Averbode met de inscriptie ‘Ne quid nimis’ (alles met mate). Deze orde had het begevingsrecht van de pastoors tot aan de Franse Revolutie.

De kapel van O.L.Vrouw Troosteres der Bedrukten (ook O.L.Vrouw-terHeirbaan) werd gebouwd door de gebroeders Pe(e)n(d)ers als dankbaarheid voor hun bevrijding uit de burcht van Stokkem in de Loonse successieoorlog (±1366). Deze kapel heeft tal van verbouwingen ondergaan.

Het altaarstuk “de hemelvaart van Maria” is een schilderij van de Weerter schilder Caes. De juwelen van het O.L.Vrouwe- beeld werden aangekocht in het Weerter edelsmedenatelier Esser. In één van de moderne glasramen van Jos Knaepen heeft Kim Clijsters met de afbeelding van een tennisracket een spoor nagelaten.

Langs de steilrand van Kempisch plateau en Maasvlakte gaan we naar de oude Breese banmolen, Pollismolen. Via het kasteelpark belanden we terug in het centrum. Waar vroeger het oude laathof Vanderhallen lag zijn nu de lagere school en het ontmoetingscentrum gebouwd. Het eindpunt van deze excursie ligt aan het Itterplein: de brouwerij Cornelissen, waarvan we de producten kunnen proeven in Brasserie Brouwershof en Café Itterdal.

Praktische informatie:

Parkeersuggestie: Itterplein, parking van de school Itterdal en de Wissel aan de Opitterkiezel. (vrij parkeren).

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit