Lezing metaaldetectie

Op donderdag 20 oktober organiseert de Sectie Archeologie in samenwerking met de Heemkundevereniging Maas-en Swalmdal te Reuver een lezing metaaldetectie.

De lezing

Metaaldetectie is in de afgelopen jaren een steeds populairdere hobby geworden. Op televisie zijn regelmatig programma’s te zien waarin detectoramateurs tijdens hun speurtocht naar bodemvondsten worden gevolgd. Zo is er een actieve zoekersgemeenschap ontstaan, die op internet en in artikelen informatie uitwisselt over gevonden objecten.

Om hierover meer informatie te geven en welke regels er zijn hebben we Vincent van der Veen bereid gevonden een presentatie over PAN (Portable Antiquities of the Netherlands) te geven. PAN, opgericht in 2016, is een landelijke database voor oudheidkundige vondsten in privébezit. Als vondstregistrator voor het zuidoosten van het land zal Vincent uitleggen hoe PAN in elkaar steekt: hoe kun je vondsten melden, hoe wordt er omgegaan met persoonlijke informatie en vondstlocaties, hoe kun je zelf onderzoek doen met de database en welke kenniswinst wordt er gegenereerd.

Ter afsluiting wordt er een kort overzicht gegeven van de resultaten tot nu toe en zullen er enkele mooie vondsten uit Limburg de revue passeren. De presentatie zal ca. 20 minuten duren. Daarna is er voldoende tijd voor vragen en om eventuele meegebrachte vondsten te determineren en te bespreken. Aan het bijwonen van de lezing zijn geen kosten verbonden.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit