Lezing Horst na 1945 “Wij gaan hier geen hoge fabrieksschoorstenen propageren…”

19 oktober 2022

20:00 uur

Leste Geulde, Noordsingel 75 in Horst

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,-

Op woensdag 19 oktober organiseert Kring Ter Horst de lezing Horst na 1945 “Wij gaan hier geen hoge fabrieksschoorstenen propageren…” door Jan Janssen

De lezing

In het midden van de 20e eeuw voorzagen landbouwdeskundigen dat, ook in het kinderrijke Peelgebied, bij gebrek aan voldoende cultuurgrond, niet alle boerenzonen in de naaste toekomst nog werk zouden kunnen vinden in de agrarische sector. Bedrijfssplitsing, emigratie of werken in de industrie zouden volgens diezelfde deskundigen, voor deze jongemannen een uitweg kunnen bieden.
De gemeentebesturen van Venray en ook Helden maakten zich, indachtig deze visie, meteen na de oorlog sterk om in aanmerking te komen voor subsidieregelingen om industrievestiging in hun gemeenten te kunnen bevorderen. Niet zonder succes. Vooral Venray slaagde erin grote
bedrijven aan te trekken, zoals in de jaren ’50 Inalfa en in de jaren ’60 Rank Xerox. Het Horster gemeentebestuur vertrouwde op de veerkracht van de agrarische sector. Het voorzag mogelijkheden om in de Peel onder meer door nieuwe ontginningen en ook door ontbinding van langdurige pachtcontracten met Van de Griendt’s Landexploitatie, ruimte te creëren om nieuwe boerenbedrijven te stichten.

Dr. J.A.M.M. Janssen studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen en was van 1980 tot 2016 als historicus werkzaam bij het Ministerie van Defensie. Hij was onder meer directeur van het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg. Sinds 2016 werkt hij aan een boek over de maatschappelijke veranderingen in Noord-Limburg, waarbij de gemeente Horst als uitgangspunt dient.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit