Lezing 'Het Landsfort Herle'

23 mei 2022

19:30 uur

Thermenmuseum Heerlen (Coriovallumstraat 9)

Entree: Leden LGOG en werkgroep Het Land van Herle: gratis, niet-leden: €5,00

Op maandag 23 mei organiseert Kring Parkstad in samenwerking met de werkgroep "Het Land van Herle" de lezing Het Landsfort Herle door Egidius Weerts.

De lezing

Egidius Weerts heeft zich al tientallen jaren verdiept in de geschiedenis van het middeleeuwse Landsfort Herle (Heerlen). Over hoe zijn liefde voor dit onderwerp begonnen is, vertelt hij het volgende: “In het jaar 1975 mocht ik als Hoofd van de Sint-Martinusschool (Welten) uit handen van de onvolprezen buutte-redner Pierre Cnoops op het Van Grunsvenplein in Heerlen als beloning van een succesvolle deelname van de school aan een “beschilderde auto”-wedstrijd een bronzen replica ontvangen van het hertogelijke zegel van Hendrik II van Brabant. Wedstrijd en uitreiking vonden plaats in het kader van de viering van 750 jaar Landsfort Herle.” Die penning riep bij Egidius vele vragen op over de betekenis van het Landsfort, de restanten en de band met deze Brabantse hertog. In de “Brabantse Kronieken” van Jan van Heelu vond hij dat Hendrik II in zijn conflict met Koenraad van Hochstaden, de Aartsbisschop van Keulen, en zijn broers waaronder Diederik van Hochstaden, destijds Heer van grondgebieden in en rond Heerlen, in 1239 het Landsfort had belegerd en verwoest (“… Die Herle brac en Daalheem wan …”). Egidius heeft hierover ondertussen een imposante collectie aan boeken, tijdschriften en archiefstukken verzameld. Uit dit alles viel een rijke, grotendeels onbekende historie van Middeleeuws Heerlen te destilleren. Inmiddels nadert 800 jaar Landsfort Herle en is Egidius bezig met de afronding van een stevig boek over het Landsfort, dat hij binnenkort in samenwerking met de Historische Kring “Het land van Herle” zal uitbrengen.

Praktische informatie

U kunt uw auto parkeren op de busbaan voor het museum of op het trottoir naast de ingang. Let op: er zijn een beperkt aantal parkeerplaatsen.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de secretaris van Kring Parkstad Limburg: Jody Martens. Dat kan per mail: j.martens@historischgoud.nl.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit