Lezing 'Het laatste avondmaal van Leonardo Da Vinci in Milaan en Tongerlo'

Op donderdag 14 april organiseert Kring De Westelijke Mijnstreek de lezing Het laatste avondmaal van Leonardo Da Vinci in Milaan en Tongerlo door Frans de Kok.

De lezing

Een van de beroemdste schilderijen ooit is Het Laatste Avondmaal, dat Leonardo da Vinci 1495-1498 schilderde in Milaan, in de refter van het dominicanenklooster Santa Maria della Grazie. Deze afbeelding is vanaf het eerste moment van totstandkoming, en eigenlijk al tijdens het schilderen, beroemd geworden en daarna gebleven.

Tijdens deze lezing wordt diep ingegaan op de achtergrond van de schilder, de Bijbelse context van het schilderij, waarom het zo beroemd is en wat er zo vernieuwend aan was.

En wat is de link met Tongerlo? Leonardo heeft leerlingen gehad die hem, waarschijnlijk, geholpen hebben bij het schilderen van zijn Laatste Avondmaal. Een aantal leerlingen heeft later kopieën gemaakt, de meeste op verzoek van Franse overheersers van Milaan. Eén van deze kopieën hangt in de abdij van Tongerlo. Sommige deskundigen gaan er van uit dat Leonardo da Vinci heeft bijgedragen aan die kopie.

Praktische informatie

U dient zich vooraf aan te melden door een mail naar helmi.vanbergen@home.nl.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit