Lezing Gerrit van der Vorst over 'Piet Kooijmans, de spoorloze top-nazi'

9 december 2019

20:00 - 22:00 uur

Gemeenschapshuis De Bantuin (Pastoor Kierkelsplein 20, 5916 SW Venlo)

Entree: Gratis voor LGOG leden / Niet-leden € 5,-

Op maandag 9 december 2019 zal drs. Gerrit P. van der Vorst voor Kring Venlo een lezing geven over de SS'er Piet Kooijmans. Deze nationaal-socialist was de drijvende kracht achter andere beruchte SS’ers en oorlogsmisdadigers zoals ‘de schrik van Venlo’ (Johan Berendsen) en ‘de schrik van Velzen’ (Piet Spannenburg), beiden ook ex-Venlonaren.

Piet Kooijmans was een kundige en zeer ambitieuze Venlose politieman, maar ook een enorme opportunist. Van een zogenaamde vurige vaderlander ontpopte hij zich bij de Duitse inval meteen tot een felle collaborateur. Hij leek goed gegokt te hebben. Zijn rijzende ster begon tijdens de bezetting op een komeet te lijken. Binnen acht jaar tijd klom hij op van hoofdagent in Blerick (1936) tot de hoogste politiechef in Nederland (1943). Dat hij was opgegroeid in Duitsland bleek een stimulans en een pre. Zijn foute keuze en bereidheid tot verraad deden de rest. Kooijmans was in Venlo en verre omstreken verantwoordelijk voor straatterreur, eerst van de NSB-knokploeg en later van SS’ers. Als hoge politiefunctionaris werd hij medeverantwoordelijk voor foute propaganda en oorlogsmisdaden. Hij bedacht voor Zuid-Nederland een ‘preventieve’ politie. Die pakte zogenaamde ‘asociale’ elementen op, die vervolgens zonder vorm van proces opgesloten werden voor langere tijd.

Begin 1944 moest Piet Kooijmans om een pikante reden voor de tweede keer naar het Oostfront. Dat leek een verkapt doodvonnis van Himmler en in elk geval verdween hij daardoor tot 1978 van ‘de radar’. Al die tijd bleef Piet Kooijmans een verstokte nazi. Hij componeerde bijvoorbeeld voor de ‘zwarte weduwe’ Florrie Rost van Tonningen een vurig gedicht, over de idealen die ze nog steeds in haar hart droeg. Hoe kon het gebeuren dat deze oorlogsmisdadiger niet alleen ontkwam aan berechting in Nederland, maar zelfs vanuit Duitsland zijn Nederlandse ambtenarenpensioen kon opstrijken?

De spreker, drs. Gerrit P. van der Vorst (Venlo, 1946), schrijft artikelen en boeken, blogt (floddergatsblog.wordpress.com) en verzorgt presentaties over voetballen en WO II.

Meer informatie -->


Vorige activiteit | Volgende activiteit