Lezing door Ton van Mastrigt over architect Frits Peutz

11 december 2019

20:00 uur

Zaal 'De Leste Geulde' aan de Noordsingel 75 te Horst

Entree: Leden LGOG: gratis / Niet-leden: € 3,-

Op woensdag 11 december 2019 organiseert Kring Ter Horst, in het kader van 800-jaar Horst aan de Maas, een lezing door Ton van Mastrigt over de architect Henri Peutz. Deze architect is niet erg bekend in Horst, maar zeker niet onbelangrijk. Een voorbeeld van een bouwwerk van de hand van Peutz dat in Horst te vinden is, is ‘de Horster Mèrthal’.

Van Mastrigt laat weten dat het accent van deze woensdagavond in Horst bij het ‘Nieuwe Bouwen’ in de jaren dertig ligt. Europa kijkt dan vol verwondering naar het Barcelona-paviljoen van Mies van der Rohe, en de villa Savoye van Le Corbusier. Peutz bouwt dan, in het spoor van de mijnindustrie, het ene kubistische bouwwerk na het andere. Het fenomeen Peutz leeft dan ook voort in Heerlen. De ‘Peutz-driehoek’, Bioscoop Royal – Glaspaleis Schunck – Raadhuis, vormt een concentratiegebied waarin recreatieve, economische en culturele krachten worden gebundeld. Recente ontwikkelingen in de stad, zoals het Maankwartier, zijn niet los te zien van zijn architectuur. Na een inleiding zal van Mastrigt in een rijk geïllustreerde lezing zes toonaangevende gebouwen van Frits Peutz bespreken.

Van Mastrigt (1944) studeerde architectuur aan de Limburgse Academie van Bouwkunst te Maastricht. Hij is stedenbouwkundige, was werkzaam als hoofd Ruimtelijke Ordening en stadsbouwmeester te Heerlen. Momenteel is hij als vrijwilliger verbonden aan de culturele instelling Schunck*, lid van de Commissie Open Monumentendag Heerlen en voorzitter van de Programmacommissie Vrienden van Schunck* architectuur.

Meer informatie -->


Vorige activiteit | Volgende activiteit