Lezing door Wim Luinge over Roermondse landschappen - een geschiedenis

Op maandag 5 september organiseert Kring Gelders Overkwartier van Roermond in samenwerking met de Stichting Rura de lezing over Roermondse landschappen - een geschiedenis door Wim Luinge.

De lezing

Het begon met de maquette van Roermond die indertijd in het Cuypershuis stond, en nu te zien is in het Historiehuis. Wim Luinge maakte er in 2004 een aantrekkelijke tekening van met
een mooie lucht en een groen landschap eromheen. Maar al gauw bleek dat er in de detaillering van alles mis was. Zo was er een natte gracht te zien, terwijl die er nooit is geweest; de stadsgracht was in werkelijkheid droog.

Wim vond dat hij zijn werk moest overdoen, en deze keer goed. Met deskundige hulp van o.a. Gerard van de Garde kwam zo de grote tekening tot stand van Roermond in vogelvlucht, anno 1700. Dat was het begin van een serie historische tekeningen, die steeds geïnspireerd waren door bestaande historische prenten, van onder meer Jean de Beijer, Frans van Aefferden, en Alexander Schaepkens. Om zo dicht mogelijk bij de authentieke situatie te komen was ook een zorgvuldige studie van historisch kaart- en fotografisch materiaal nodig. Op deze manier is een serie ontstaan van een dozijn gekleurde tekeningen in aquareltechniek van bekende Roermondse lokaties in een historische setting. Een van de laatste is de grote tekening van de Onze Lieve Vrouwe Munster abdij anno 1775, gemaakt in samenwerking met Erik Caris, die de tekening opnam in de in 2020 verschenen uitgave De Munsterabdij van Roermond. Een ontdekkingstocht door achthonderd jaar geschiedenis van een vrouwenklooster.
Wim vertelt over de ontdekkingen die hij deed tijdens het maken van zijn tekeningen, en over de teken- en schildertechniek die hij gebruikt.

Praktische informatie

Gelet op de belangstelling voor onze lezingen en het beperkt aantal plaatsen dient u zich tijdig voorafgaand aan te melden op het adres: info@lgog-roermond.nl met vermelding of met u een introducé(e) meekomt.

Kort voorafgaand aan de lezing krijgen degenen die zich tijdig hebben aangemeld, een bevestiging per e-mail.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit