Lezing door Paul Seelen: “100 jaar Venlose Revue”

24 oktober 2022

20:00 uur

Gemeenschapshuis De Bantuin – Pastoor Kierkelsplein 20, 5916 SW Venlo

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,-

Op maandag 24 oktober organiseert Kring Venlo een lezing “100 jaar Venlose Revue” door Paul Seelen.

De lezing

De basis voor de Venlose revue werd begin vorige eeuw gelegd door de broers Cornet. De broers hadden ‘theater’ in de genen zitten. De jongste, Sef, trok op tienjarige leeftijd met een poppenkast langs de klassen van zijn lagere school. Samen met zijn drie broers bracht hij variétévoorstellingen in de kelder van het ouderlijk huis, waarbij de kinderen uit de buurt uitgenodigd werden. Als de broers niet meer wisten hoe het verder moest, gooide de oudste, Sjang, een emmer koud water door het kelderraam, waarna het publiek kliedernaat afdroop.

In 1920 werd de eerste Venlose revue opgevoerd, geschreven door Mathieu en geregisseerd door Sef die tevens de hoofdrol vertolkte. De gebeurtenissen in het voorafgaande jaar werden op humoristische wijze tegen het licht gehouden. Het smaakte naar meer. Een reeks Venlose revues volgde, deels ook buiten Venlo opgevoerd. De belangstelling nam met de keer toe. In 1953 kwam Sef vrij plotseling te overlijden. Een jaar later stierf ook Mathieu. Omdat niemand het waagde in hun voetsporen te treden, leek er een einde te komen aan een rijke Venlose traditie. In 1980 pakte Frans Boermans, tot ver buiten Venlo bekend als schrijver van carnavalsliedjes, de draad weer op. Anno 2022 is de revue nog steeds springlevend, getuige de succesvolle laatste productie De vlook van Hölster Heinke - beslist niet de laatste.

In het boek 100 Jaar Venlose Revue wordt de geschiedenis van dit oer-Venlose fenomeen voor het eerste in totaliteit uit de doeken gedaan. Uitgebreid aandacht is er voor ’t Lachkenôn Sef Cornet, de absolute sterspeler tot aan zijn dood, het punctueel poepende bühnepaard van Huub Berendsen, de wanhopige strijd om entreekaartjes bij de wedergeboorte van de revue in 1980 en het unieke échte huwelijksaanzoek tijdens een voorstelling van Schoëne Schien in 2016. Veel van deze hoogtepunten zullen in de lezing van Paul Seelen aan bod komen.

Paul Seelen

Is historicus/publicist en heeft een eigen bedrijf voor commerciële en niet-commerciële teksten, media-adviezen en boeken. Hij heeft Inmiddels circa 35 boektitels op zijn naam staan, gemaakt in eigen beheer of in opdracht van ondernemers en instellingen.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit