Lezing door Jan Schreurs 'In de 100 jaar oude voetsporen van Franz Mayer, spoorweg-beambte uit Dalheim'

7 oktober 2024

19:30 uur

Het Witte Kerkje, Voorstad Roermond

Entree: leden gratis; niet-leden € 2,5-

U wordt uitgenodigd voor de door het LGOG Kringbestuur in samenwerking met de Stichting Rura georganiseerde lezing met als titel “In de 100 jaar oude voetsporen van Franz Mayer, spoorweg-beambte uit Dalheim” op maandag 7 oktober.

De lezing

Dat het voormalige klooster St Ludwig in de bossen bij Vlodrop Station lag, nu in Nationaal Park De Meinweg, is algemeen bekend. Dat er vlakbij, nu net over de grens in Duitsland, zo’n 570 jaar lang een veel ouder klooster lag, het Cisterciënzerklooster van Dalheim, weet bijna niemand. Het klooster van Dalheim werd in 1802 door de Franse bezetter onteigend, verkocht en vervolgens tot de grond toe afgebroken. Er is bijna niets van over. Restanten van het klooster en haar bewoners liggen zeker nog verborgen onder gras en onder de later gebouwde Dalheimer Klosterhof, ook al met een respectabele ouderdom. Maar toch voel je bij die oude Klosterhof nog het klooster zoals Franz Mayer het ook gevoeld moet hebben. Uit zijn beschrijvingen blijkt een diepe passie. Maar de erfenis van dit klooster is niet alleen verborgen op de plek waar het gestaan heeft. In de Duits-Nederlandse grensstreek is die erfenis te vinden in onze kerken waar de meest waardevolle zaken een nieuw onderkomen gevonden hebben. Een mooi voorbeeld in het Dalheimer Kruis in de Roermondse Kathedraal. Van een aantal weten we dat met zekerheid maar van veel zullen we het wel nooit weten. Maar wat we weten is toch veel te danken aan het minutieuze werk van Franz Mayer. Een erfenis die meer dan tweehonderd jaar, twee wereldoorlogen en een veranderde grens overleefd heeft.

De spreker
Jan Schreurs, gepensioneerd en gepassioneerd geoloog (PhD Vrije Universiteit Amsterdam – hardrock in Finland). Gedreven door de vaak zeer onverwachte en letterlijk diepe link tussen mens en geologie. Daarbij ook de raakvlakken met de (pre-)historie. Actief als IVN scholengids, bestuurslid van de energie coöperatie Duurzaam Roerdalen, energiecoach in Roerdalen, bestuurslid van de Proteion Cliëntenraad, actief ‘publicerend’ lid van de Heemkunde Vereniging Roerstreek, de Heemkunde Vereniging Leudal, het Natuurhistorisch Genootschap Limburg en het Koninklijk Nederlands Geologisch en Mijnbouwkundig Genootschap. Familieman, gelukkig getrouwd met 3 kinderen en ik ‘speel’ (nog steeds) met stenen.

Gelieve zich aan te melden via info@lgog-roermond.nl

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit