Lezing door James Hannan: “Giselle Kuster, een Venlose kunstenaar”

12 mei 2025
20:00 uur
Gemeenschapshuis De Bantuin – Pastoor Kierkelsplein 20, 5916 SW Venlo
Entree: leden gratis; niet-leden €7,-
LGOG Kring Venlo nodigt u van harte uit voor de lezing “Giselle Kuster, een Venlose kunstenaar” door James Hannan op maandag 12 mei.
Over de kunstenaar
Giselle Kuster (Venlo, 15-7-1911 – Heerlen, 7-9-1972) groeit op tussen de stoffen, garens en knopen van de modezaak en het kledingatelier van haar ouders. Al op jonge leeftijd blijkt Kuster zeer creatief. Haar ouders moedigen haar aan om haar tekentalent verder te ontwikkelen. Ze volgde tekenlessen bij de Hongaarse kunstenaar Ferenc László Hernady en in 1934 toog ze naar Luik voor een tekenopleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. In het voorjaar van 1936 is ze weer terug in haar geboortestad waar ze zich vestigt als kunstenaar, illustrator en ontwerper. Ze verdiende haar geld onder andere met het illustreren voor kranten en tijdschriften. Ook schilderde ze vrij werk en organiseerde zij in samenwerking met de Venlose kunstkring De Blauwe Bloem tentoonstellingen van gerenomeerde kunstenaars als Otto van Rees en Jean Laudy.
In haar atelier in Venlo hield Kuster een salon waar Limburgse schrijvers, journalisten en kunstenaars elkaar troffen. Daar kwam een eind aan toen zij en haar ouders in februari 1940 vermoedelijk vanwege de oorlogsdreiging naar Leiden verhuisden. In hun woning aan de Breestraat begon Giselle Kuster een galerie: Pro Arte. In een gevarieerd en regelmatig wisselend tentoonstellingsprogramma toont Kuster haar eigen werk en dat van anderen. Gerenommeerde kunstenaars als Charley Toorop en Jan Sluijters wisselt ze af met jong talent en kunstenaars met regionale bekendheid.
In Leiden leerde Kuster de uit Nederlands-Indië afkomstige geneeskundestudent Carl van Essen kennen. Meteen na de bevrijding trouwde ze met hem. In 1948 vertrok Kuster naar Indonesië, waar haar man als militair arts was gestationeerd.
Begin 1950 keerde het echtpaar terug naar Nederland. De jaren die volgen zijn erg succesvol voor de kunstenaar: ze werd veel geexposeerd en in 1951 zelfs benoemd tot voorzitter van kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturae.
In 1953 verhuisde Kuster naar Maastricht omdat Van Essen daar als psychiater een eigen praktijk kon beginnen. Al vrij snel na de verhuizing strandt het huwelijk en vertrekt de kunstenaar naar Formentera. Op het Spaanse eiland leert zij de Duitse dichter Ernest Ehrenfeld (1910-1978) kennen en zal Kuster voor de tweede helft van de jaren 50 al haar zomers doorbrengen. Vergeleken met haar beginperiode in Venlo en de succesvolle jaren in Leiden, had Kuster in Maastricht aanzienlijk minder behoefte om te exposeren. Op de tentoonstellingen waaraan ze deelnam, presenteerde ze een verrassend uiteenlopend oeuvre. Om verder rond te komen maakte ze in opdracht veel bloemstillevens en kinderportretten. Op 7 september 1972 overleed Giselle Kuster op 61-jarige leeftijd in Heerlen aan de gevolgen van kanker.
Informatie over de spreker
James Hannan (1993) werkt sinds 2022 als conservator bij museum van Bommel van Dam in Venlo. Voor het museum heeft hij diverse tentoonstellingen over naoorlogse kunst samengesteld, met werk van Armando, Shinkichi Tajiri, CoBrA, Amsterdamse Limburgers en Nieuwe Figuratie. Voor de tentoonstelling en gelijknamige publicatie Onbegrensd – Het leven & werk van Giselle Kuster (nu te zien bij het museum) deed hij een jaar lang onderzoek naar de ‘vergeten’ Limburgse kunstenaar Giselle Kuster (1911-1972).
De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.
Vorige activiteit | Volgende activiteit