Lezing door Huub Spoormans: Honderd jaar politiek in Limburg 1890 -1990

4 maart 2024

19:30 uur

Het Witte Kerkje, Voorstad Sint Jacob 72, 6041 LN Roermond

Entree: leden gratis; niet-leden € 2,5-

Op maandag 4 maart bent u van harte uitgenodigd voor de door het LGOG Kringbestuur Gelders Overkwartier van Roermond in samenwerking met de Stichting Rura georganiseerde lezing met als titel “Honderd jaar politiek in Limburg 1890 -1990”.

De lezing

Tussen 1890 en 1970 lijkt Limburg een oase van politieke stabiliteit waarin de katholieke partij keer op keer 80 tot 90 procent van de stemmen behaalt, maar die machtige partij nauwelijks een voet aan de grond krijgt bij lokale verkiezingen. En dat in een periode waarin Limburg economisch verandert van een vergeten agrarisch gebied tot de meest geïndustrialiseerde provincie van Nederland, en sociaal-cultureel van een gefragmenteerd gebied in een streek met een sterke identiteit ‘Katholiek Limburg’. Hoe past die politieke stabiliteit in een wereld van economische en sociaal-culturele verandering?

De spreker
Huub Spoormans (1952) is emeritus hoogleraar Rechtswetenschappen bij de Open Universiteit. Hij studeerde Politicologie aan de Radboud Universiteit en verdedigde daar in 1988 een proefschrift over het ontstaan van liberale democratie in Nederland. Hij was werkzaam bij de Radboud Universiteit, de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht en bij de Open Universiteit. De lezing is gebaseerd op een hoofdstuk dat hij schreef in ‘Limburg. Een Geschiedenis, Vanaf 1800’ LGOG Maastricht 2015, pp. 89-114.

Gelet op de belangstelling voor onze lezingen dient u zich tijdig voorafgaand aan te melden op het adres info@lgog-roermond.nl (alléén dit mailadres!) met vermelding of u een introducé (een niet-LGOG lid of niet-RURA donateur) meebrengt.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit