Lezing door dr. Antoine Jacobs 'kerken bouwen lang Maas en Rijn na 1945' (in samenwerking met Museum Het Petershuis en BiblioPlus Gennep)

LGOG Kring Maas en Niers in samenwerking met Museum Het Petershuis en BiblioPlus Gennep organiseert op dinsdag 4 juni de lezing 'kerken bouwen lang Maas en Rijn na 1945' door dr. Antoine Jacobs.

Pieter Arts uit Ottersum exposeert van 26 mei tot 30 juni in Museum Het Petershuis in Gennep. Pieter is keramist en heeft in de loop van enkele jaren tientallen schaalmodellen van kerken en kapellen geboetseerd. Voor deze expositie heeft hij een selectie gemaakt van modellen van diverse kerken uit onze regio, o.a. uit de gemeente Gennep, Mook en Middellaar, Bergen, het Land van Cuijk, en Nijmegen. Voor belangstellenden voor deze expositie en voor aansluitend daarna de onderstaande lezing, opent Museum Het Petershuis voor deze gelegenheid zijn deuren op dinsdag 4 juni van 18.00 - 19.15 uur.

In het kader van de expositie ‘Kerkenwerk’ hebben wij de heer Antoine Jacobs bereid gevonden een lezing te houden over de geschiedenis van de kerken uit onze omgeving. De lezing vindt plaats om 19.30.

De lezing
De laatste bloeiperiode van de kerkbouw in Noordwest-Europa voltrok zich in de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog. Enerzijds moest de oorlogsschade worden gerepareerd, anderzijds zette de bevolkingsgroei aan tot de uitbreiding van dorpen en steden. Afhankelijk van de aanwezige religieuze denominatie(s) werden nieuwbouwwijken voorzien van één of meerdere kerkgebouwen. De spectaculaire opleving in de kerkbouw hield aan tot het midden van de jaren zestig toen toenemende ontkerkelijking en afnemend kerkbezoek zich stevig lieten voelen. Die stagnatie werd gevolgd door herbestemming van kerkgebouwen en zelfs afbraak. In zijn lezing zoomt Dr. Jacobs in op deze problematiek in Nederland, België en Duitsland, met bijzondere aandacht voor de beide Limburgen.

De spreker
Antoine Jacobs studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij promoveerde in 2001 aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en was werkzaam o.a. bij het Bisdom Roermond en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het is noodzakelijk dat u zich opgeeft voor de lezing. U gebruikt hiervoor onderstaande link. https://biblioplus.op-shop.nl/...

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit