Lezing door Albert Lamberts: “Het faillissement van de Woltersbank in 1882”

9 september 2024

20:00 uur

Gemeenschapshuis De Bantuin – Pastoor Kierkelsplein 20, 5916 SW Venlo

Entree: leden gratis; niet-leden €7,-

LGOG Kring Venlo nodigt u van harte uit voor de lezing “Het faillissement van de Woltersbank in 1882” door Albert Lamberts op maandag 9 september.

De lezing
Venloo en omstreken is met een zwaren slag getroffen door het faillissement van het sedert meer dan een halve eeuw bestaande bankiershuis L.W. Licht te begrijpen dat er vele slachtoffers zijn. De groothandel zal er weinig of niet onder lijden, en we willen hopen dat de bekende energie van den Venlooschen kleinhandel de catastrophe spoedig zal weten te boven te komen. Op den huidige dag is nog niets bekend omtrent den omvang van het tekort.

Een week voor deze publicatie in het Venloosch Weekblad – we praten over juni 1882 - was de Venlose bank de Firma Louis Wolters failliet verklaard. Hetzelfde lot trof de beide betrokken bankiers, de broers Jean Gerard Wolters en Jacques (Jacob) Lodewijk Hubert Wolters ook persoonlijk.

Nou, de krant zat er behoorlijk naast. De klap kwam hard aan, temeer daar het faillissement door vrijwel niemand was voorzien. Mogelijk zelfs door de bankiers zelf niet. Wellicht dat ook zij volkomen werden verrast door het failliet verklaren van een papierfabriek in Roermond, Burghoff Magnee & Co. die voor maar liefst 875.000 gulden, een fors vermogen in die tijd, bij de bank in het krijt stond. Victor Burghoff en een van de bankiers, Jacques, waren bevriend met elkaar en wellicht heeft dat voor ‘troebel zicht’ gezorgd. Mogelijk dat terugbetalingen aan de bank met goedvinden van Wolters werden uitgesteld. Enerzijds werden verzoeken daartoe niet gehonoreerd en anderzijds bleef Wolters maar geld steken in de Roermondse onderneming. Enkele weken nadat de papierfabriek failliet was verklaard overkwam de bank in Venlo, die zich plotseling zag geconfronteerd met onoverbrugbare betalingsmoeilijkheden, hetzelfde. Met grote gevolgen; vele rechtszaken, veel leed, ook voor de zo geziene familie Wolters, en voor honderden schuldeisers een stevige financiële aderlating.

Maar liefst vijftien jaar hadden de drie curatoren nodig om de gevolgen van het bank-faillissement en van de faillissementen van de gebroeders Wolters persoonlijk af te wikkelen. Tientallen schuldeisers leefden al niet meer ten tijde van de laatste van de drie uitbetalingsrondes.

En wat misschien nog wel erger was, de bankiers, respectievelijk voorzitter van de Weldadige Stichting van Heutz en van het Rooms Katholiek Armbestuur, hadden letterlijk een greep in de hun toevertrouwde kas van beide liefdadigheidsinstellingen gedaan om te redden wat er te redden viel. Wegens dit vergrijp werden beiden ook tot gevangenisstraf veroordeeld.

De spreker
Venlonaar Albert Lamberts (73) werkte 47 jaar als journalist. Lamberts begon zijn loopbaan bij Dagblad voor Noord-Limburg waar hij werkte op de redactie Venray, de sportredactie en de Venlose stadsredactie. In 1985 maakte hij de overstap naar het weekblad E3 Journaal. Daarnaast kreeg Lamberts bekendheid als schrijver van inmiddels ongeveer 25 boeken over vooral Venlose en Noord-Limburgse onderwerpen. Hij schrijft nog zeer regelmatig artikelen in het weekblad Via en is daarnaast ook actief als stadsgids.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit