Lezing “D'n Advekaot, grondlegger van de stad in het groen” door Gerard Stals

Op vrijdag 28 april organiseert Kring Weert een lezing “D'n Advekaot, grondlegger van de stad in het groen” door Gerard Stals.

De lezing

Landgoed “Les Beaux Champs” aan de Lozerweg in Weert, beter bekend onder de naam “D’n Advekaot”, waar de familie Cuijpers een straalbedrijf had en waar jarenlang het Bambitreffen was, is bij de meeste Weertenaren wel bekend. Maar van de ontstaansgeschiedenis van dit landgoed en van de familie die dit heeft gesticht weten we maar heel weinig.

Want wie was die advocaat Leopold Wenmaekers uit Maastricht die samen met zijn broer Jerôme Wenmaekers 160 jaar geleden dit landgoed stichtte? Wat was hun motief om meer dan 500 hectare woeste grond aan te schaffen in Weert en Nederweert? Hoe kwam de familie Wenmaekers aan haar vermogen? Welke rol speelde Jerôme bij de aanleg van de spoorlijn Antwerpen-Mönchengladbach? Wat had deze Jerôme te maken met de drooglegging van de Zuiderzee en de kanaaltunnel? Waarom lobbyde Leopold voor een zinkwitfabriek in Weert? Hoe kwam het dat advocaat Leopold in Bonn werd begraven? Hoe verging het Ernest en Marie, de twee kinderen van Leopold? Wanneer kwam aan het imperium van de familie Wenmaekers op Altweerterheide een einde?

Samen met de dorpsraad Altweerterheide hebben we Gerard Stals, lokaal bekend als Geer vanne Smeed, bereid gevonden om een presentatie te houden over de geschiedenis en bewoners van landgoed “Les Beaux Champs”. Tijdens deze presentatie zullen we antwoorden krijgen op deze vragen.

Vijf jaar geleden gaf Gerard Stals i.s.m. de Aldenborgh het boekje “De ontstaansgeschiedenis van het kerkdorp Altweerterheide” uit. Een prachtig overzicht over de ontginningen in het zuidwesten van de gemeente Weert. Wellicht leidt zijn presentatie van vele onbekende feiten over “landgoed Les Beaux-Champs” en de familie Wenmaekers weer tot een boek.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit