Lezing ‘De Zwarte Dood en complottheorieën en misinformatie tijdens de coronapandemie’ door dr. Joris Roosen

15 april 2024

19:30 uur

Venrays Museum: Monseigneur Goumansplein 1, 5801 CZ Venray

Entree: Lezing: Leden Gratis; Niet- leden € 5,-

Op maandag 15 april om 19:30 uur bent u van harte uitgenodigd voor de Lezing ‘De Zwarte Dood en complottheorieën en misinformatie tijdens de coronapandemie’ door dr. Joris Roosen.

De Zwarte Dood

Tijdens de lezing zal Joris Roosen ons meer vertellen over het ontstaan van de Zwarte Dood, de verspreiding van de pest en de gevolgen daarvan. De aangroei van de bevolking en het economisch herstel na de epidemie varieerden per regio. De spreker zal uitleggen dat dit met name kan worden verklaard door de keuzes die werden gemaakt.

Parallellen met de corona-epidemie: herhaalt de geschiedenis zich?

De corona-epidemie heeft ontegenzeggelijk veel minder slachtoffers geëist dan de pestepidemie, vooral dankzij de ontdekking en toepassing van vaccins. Toch zijn er talrijke parallellen te zien tussen de Zwarte Dood en de corona-epidemie.

Het Limburgse briefhoofdenproject

Na de lezing zal Joris kort aandacht vragen voor het ‘Limburgse briefhoofdenproject’ van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL). Briefhoofden geven een schat aan informatie op diverse gebieden. Tot op heden zijn er over dit onderwerp echter weinig publicaties en studies verschenen. Het SHCL heeft daarom het ‘Limburgse briefhoofdenproject’ op touw gezet om briefhoofden digitaal te ontsluiten.

Spreker

Joris Roosen (1987) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Gent. Hij promoveerde in 2020 aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over de demografische impact van de Zwarte Dood in het graafschap Henegouwen.

Aanmelding
I.v.m. het door de brandweer gemaximaliseerde aantal bezoekers worden belangstellenden verzocht zich aan te melden bij de secretaris van Kring Venray. Dat kan via een e-mail naar: secretaris.lgog.venray@ziggo.nl.

De toegang is gratis voor leden van het LGOG. Zoals gebruikelijk is de lezing ook toegankelijk voor niet-leden. Zij betalen een bijdrage van vijf euro.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit