Lezing Reisverhalen betreffende Limburg in de negentiende eeuw, door Antoine Jacobs

16 april 2024

19:30 uur

Schunck in de Filmzaal te Bongerd 18 te Heerlen

Entree: Lezing gratis voor leden; Niet-leden €5,-

Graag nodigt Kring Parkstad u op dinsdag 16 april uit voor de lezing “Reisverhalen betreffende Limburg in de negentiende eeuw”, door Antoine Jacobs in Schunck Bibliotheek in de filmzaal te Bongerd 18 te Heerlen.

De lezing
Massatoerisme ontstaat in de negentiende eeuw dankzij de uitvinding van de stoomtrein, de aanleg van betere wegen en de geleidelijk toenemende welvaart. Binnen Nederland is Limburg een achtergebleven gebied. Beschrijvingen van de zuidelijkste provincie zijn lange tijd op de vingers van één hand te tellen. Doorgaans betreft het verhalen van mensen op doorreis die iets opschrijven over de plaatsen die zij aandoen: Venlo, Roermond, Maastricht. Rond 1850 gaat dat veranderen. Valkenburg krijgt een station en het Geulstadje aan de voet van de romantische burcht-ruïne groeit snel uit tot een toeristisch trekpleister. In 1856 rijdt er al een speciale toeristentrein tussen Maastricht en Valkenburg. Vooral Zuid-Limburg is in trek bij de ‘Hollandse’ toeristen. Het is immers een stukje buitenland binnen de eigen landsgrenzen: heuvels, snelstromende riviertjes, grotten, kerken, kluizenaars en dan die merkwaardige taal die er gesproken wordt.
Twee jaar geleden verscheen het tweede deel met reisverhalen betreffende Limburg in de negentiende eeuw. De verhalen van 21 auteurs uit de periode 1806 en 1913 zijn hierin gebundeld. Onder hen feministe en schrijfster Betsy Perk, natuurvorser Eli Heimans en journalist Rie Brusse. Zij en anderen nemen ons niet alleen mee naar de bekende toeristische hotspots, maar ook naar Epen, Sittard, Weert en de Noord-Limburgse Maasdorpen. Twee auteurs dalen af in de Domaniale mijn en de Grube Maria in Alsdorf bij Herzogenrath om met eigen ogen te aanschouwen hoe de mijnwerkers hun zware beroep uitvoeren.

Aanmelding
Aanmelding is verplicht via info@lgog.nl o.v.v. Reisverhalen en naam. De van LGOG Parkstad. Graag gepast contant geld meenemen ajb.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit