Lezing 'De nieuwe canon van Nederland en Limburg'

11 november 2021

19:30 uur

Oos Zittesj Hoes (Odasingel 659 te Sittard)

Op donderdag 11 november organiseert Kring De Westelijke Mijnstreek een lezing door Lotte Jensen over de nieuwe canon van de geschiedenis van Nederland en Limburg. Lotte Jensen is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Op 22 juni 2020 werd de herziene versie van de Canon van Nederland gepresenteerd. Deze bevat vijftig vensters met belangrijke personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis, die verbonden zijn door zeven hoofdlijnen: 1. Nederland, 2.zingeving & levensbeschouwing, 3. taal, kunst & cultuur, 4. innovatie, kennis & wetenschap, 5. sociale (on)gelijkheid , 6. politiek & bestuur, en 7. wereldeconomie.

De oude canon dateerde uit 2006 en was toe aan actualisering: er was immers veertien jaar geschiedenis, maatschappelijke ontwikkelingen en wetenschappelijke kennis bijgekomen, zoals de rol van de vrouw in de geschiedenis, het slavernijverleden en voor Limburg het mijnverleden.

Een herijkingscommissie onder leiding van prof. dr. James Kennedy ging ermee aan de slag. Welke keuzes maakte deze commissie en waarom? Hoe reageerden de media daarop? En welke plaats heeft Limburg als regio in de canon?

In verband met de huidige Covid-19 maatregelen verzoeken wij u zich van tevoren aan te melden bij de secretaris alleen via e-mail: helmi.vanbergen@home.nl. Ook dient u te zorgen voor een geldige toegangsbewijs door middel van QR-code of anderszins.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit